Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

49. rész

2020. február 11. - kalimeraeger

arseniko_1.jpg

Kép: Greek Food News

...hogy nem csak a feta érdemes a világhírnévre a görög sajtok közül?

A naxosi Koronos hegyi falvacskából származó Arsenikóról úgy tartják, több, mint ezer éves története van. A szó jelentése egyébként férfi, mely erős, pikáns ízére utal.

Hagyományosan pasztőrözetlen kecske és birkatej keverékéből készítették, manapság azonban már a pasztőrözött verziója is elérhető, melyhez tehéntejet is kevernek.

Miután a tej megalvadt, kukoricaszem méretűre vágják, majd felforralják a savóban, mielőtt a henger alakú formába helyezik. A következő naptól számítva 48 óráig sós vízben áztatják, majd 30 napig érlelik.

Az Arsenikót a többi sajttól intenzív, fűszeres, ízletes karaktere különbözteti meg. A sajtot Naxos több településén, és pár másik kiklád szigeten gyártják és érlelik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8415470060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása