Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az ifjú nebuló egyedüli gyermekként ünnepli az OHI-t

2021. október 28. - kalimeraeger

tassos_manthraki_ohi_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A 9 éves kisfiú a cseppnyi Jón-szigeten, Mathrakin emlékezik meg a jeles napról.

Elsőre furcsának tűnhet, de Görögországban nem egyedi, hogy a parányi szigeteken igen gyorsan végére érnek az osztály- sőt, sokszor az iskolanévsornak is. Tasos az itteni egyetlen általános iskolás diák, édesanyjával előző nyáron költöztek ide, miután láttak pár csodaszép képet a szigetről, mely 45 percnyi hajóútra helyezkedik el Korfutól. Csupán 3 étterem található itt, melyek boltként is funkcionálnak, pár villa és kiadó szoba is elérhető. Csupán kb. 30 lakó éli itt mindennapjait, legtöbbjük az idősebbik korosztály tagja. Mathrakinak az idők folyamán sikerült a háttérben meghúzódnia, és mentesülni a turistainváziótól, csupán néhány bátor és lelkes túrázó szokott ide ellátogatni olykor, hogy felfedezze magának a kb. 3,5 km2-nyi vidéket.

21 éve volt rá utoljára precedens, hogy gyermek vett részt az OHI ünnepén a szigeten. A lakók nagyon izgatottak, hogy Tasos alkalomhoz illően felvonul, és büszkén viszi majd a görög zászlót.

Az ideköltözésük csupán egy pár másodpercnyi döntés eredménye volt. „Ez lehet Görögország leggyönyörűbb szigete” – mondta Evgenia Giannopoulou, Tasos édesanyja. Elhatározásukkor tudták, hogy nem lesz egyszerű, hogy nélkülözniük kell majd a nagy város adta előnyöket, melyekhez hozzászoktak, de ez sem tántorította el őket. Amikor megérkeztek ide, Mathrakinak nem volt működő iskolája, mivel a szigeten nem lakott egyetlen gyermek sem. Az illetékes hatóságok azonban gyorsan cselekedtek, és szeptember közepére már rendelkezésre állt az intézmény. A szervezésben több non-profit szervezet és a helyiek adományai is sokat segítettek.

Tasos osztályterme alkalomhoz illően dekorált, kedden megemlékezést tartottak az OHI-ról, melyen minden lakos részt vett. A kisfiú tanára, a 28 éves Eleftheria Viza elmondta, hogy nem csupán tanár-diák kapcsolat az övék, együtt töltik a szüneteket, sokat játszanak, és a csütörtöki parádét is együtt ünneplik.

Tasos egy nagyon tehetséges tanuló, már most három nyelven beszél. Az eredetileg Thessalonikiből származó családja hosszabb időt töltött korábban Németországban és az Egyesült Államokban. A kisdiák nagyon büszke rá, hogy egyedül vonul majd fel, bár a jövőre vonatkozó vágyai között szerepel, hogy több hasonló korú gyermek érkezzen családjával a szigetre, hogy a következő nemzeti ünnepen már ne egyedüli gyerekként kelljen szerepelnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3516738726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása