Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ismét varázslatos tengeri élőlényeket figyeltek meg a görög vizekben

2021. május 11. - kalimeraeger

ambrascet_gr.png

Kép: www.greekreporter.com

Nemrégiben arról számoltunk be nektek, hogy Nafplio partjainál egy cápa lubickolt, a közelmúltban pedig ismét csodás tengeri élőlények tették a felszínen tiszteletüket.

Tavaly őszhöz hasonlóan most is ámbráscetről van szó, de ezúttal egy egész családról. A felszabadult família önfeledten játszott a Jón-tengerben, a Pelagos Cetkutató Intézet pedig gyönyörű felvételeket készített róluk. Ezek bemutatása hivatott felkelteni az emberek figyelmét ezen tengeri emlősök védelmének fontosságára. Sajnos a halászhálók, a tengeri balesetek és a tenger szennyezettsége mind-mind veszélyeztetik ezen élőlények életét (is).

A cetek felbukkanása néhány órás mélytengeri vadászat után történhetett, mikor is egy anya, két borja és több ifjabb társuk mutatta meg magát.

A Pelagos Intézet 25 éve figyeli meg a görög tengerekben élő ceteket, és a legtöbbet már személyesen ismerik, köszönhetően a fotós azonosítási metódusnak. Mindössze kétszáz ilyen emlős él a Földközi-tenger keleti részén, ennek nagy része Görögországban.

Az ámbráscet a fogas cetek legnagyobb fajtája. Aránytalanul nagy fejjel és jellegzetes redős bőrrel rendelkeznek. A hímek akár 20 méter hosszúra is megnőhetnek, a görög példányok körülbelül 15-16 méteresek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3316531382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása