Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Magyar-görög projekt a fülemülesitke védelmében

2022. november 01. - kalimeraeger

fulemulesitke_wp.jpg

Kép: Pinterest

A fülemülesitke egy ritka és igen különleges nádi poszáta faj, amely a többi nádi poszátával ellentétben nem megy a Szaharán túlra telelni, hanem a Mediterrániumban marad.

Ez ösztönözte a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársait arra, hogy megvizsgálják: a nyugat-balkáni régiónak mekkora szerepe van a (Magyarországról és a Duna-delta vidékéről érkező) fülemülesitke állományok vonulásában és telelésében.

Az expedíció során a szakemberek október 1. és november 12. között Görögországban, az Amvrakikos-öbölben, valamint ezen túlmenően Romániában, a Duna-deltában és az albániai Orikumban végeznek megfigyeléseket és gyűrűzést.

A projekt több éve zajlik önkéntes szakemberek bevonásával, és célja, hogy a populáció létszámának csökkenését megakadályozza.

A felmérés abban is nagy segítséget nyújt, hogy a vándorlás szempontjából kulcsfontosságú vizes élőhelyeket védetté nyilvánítsák, erre sor került már Albániában és Montenegróban is.

A Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársai a kutatás mellett kiemelkedően fontosnak tartják a helyi természetvédelmi szervekkel, egyesületekkel való együttműködést is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2517965020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása