Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország élővilágának több mint egyötöde kritikusan veszélyeztetett

2024. május 31. - kalimeraeger

griff_keselyu_pb.png

Kép: Pixabay

A Görögországban élő 11 500 veszélyeztetett állat-, növény- és gombafaj több mint egyötöde „súlyosan veszélyeztetett”, tehát a kihalás veszélye fenyegeti - derült ki az ország vörös listájának újraértékeléséből.

A környezetvédelmi minisztérium a Natura 2000 európai nap alkalmából tette közzé a felülvizsgált listát, amely a világ ma már legnagyobb összehangolt védett terület-hálózata 1992-es létrehozásának évfordulója, amely napjainkban több mint 27 000 területet foglal magában.

A Görögország vörös listáján szereplő fajokat a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által meghatározott kritériumok alapján értékelték. Az IUCN Vörös Listájához kapcsolódó helyi Vörös Lista egy nyíltan hozzáférhető adatbázisként működik, amely lehetővé teszi a növény- és állatvilágra vonatkozó tudományos információkhoz való hozzáférést.

Világszerte az IUCN által értékelt fajok 28 százalékát fenyegeti veszély, Görögországban ez az arány 21,5 százalék. A listán szereplő növények 18,7 százalékát, az állatok 22,6 százalékát, a gombák 34,8 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye.

Ami a konkrétumokat illeti, a listán szereplő madarak 28,3 százalékát, az emlősök 31,3 százalékát, a hüllők 13,3 százalékát, a kétéltűek 34,6 százalékát és a gerinctelenek 21,5 százalékát fenyegeti kihalás. A griff keselyű, a Görögországban és Európában előforduló négy keselyűfaj közül a legkisebb, szintén a „kritikusan veszélyeztetett” fajok közé tartozik.

Bizonyos védelmi és természetvédelmi intézkedések végrehajtásának eredményeképpen néhány, korábban kihalással fenyegetett, veszélyeztetett fajt alacsony kockázati kategóriába soroltak át. E pozitív átmenet példái közé tartozik a Caretta Caretta tengeri teknős és a fehérkarmú vércse. A Görög Ornitológiai Társaság külön bejelentette, hogy az Athén melletti Parnitha-hegyen idén telelő két keselyű párzott és fészkelt ott - ez a faj első megerősített költése a területen az 1970-es évek óta.

Görögország állatvilága hihetetlenül változatos, sokféle fajjal. Az ország hegyvidéki régióiban, különösen az erdőkben medvék, vadmacskák, barna mókusok, sakálok, farkasok, rókák, szarvasok és hiúzok élnek. Kréta hegyvidéki régióiban él egy ritka vadkecskefaj, a kri-kri.

Görögországban 116 emlősfaj él, és közülük 57 a veszélyeztetett fajok közé tartozik, mint például az ipiroszi barnamedve. A barnamedvék, farkasok, kígyók és más veszélyeztetett fajok védelmére számos környezetvédelmi szervezet alakult, például az Arcturos, amely a vadon élő állatok és a természeti környezet megőrzésén dolgozik.

Görögországban mintegy 422 madárfajt tartanak nyilván, és ezek mintegy 70 százaléka vándormadár. Az északi országokból a déli országokba tartó útjuk során sok madár néhány hétre megáll a tavakban vagy a folyódeltákban, ritka ökoszisztémát létrehozva.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3118417895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása