Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Cápát láttak egy görög strandon

2021. május 04. - kalimeraeger

A ficánkoló élőlényt a napoban videózták le az egyik legnépszerűbb fürdőhelyen.

Nafplio partjánál, a Karathonas strandon az ott sétálók lettek rá figyelmesek, hogy valami szokatlan úszik a sekély vízben.

A felvételek alapján úgy gondolják, hogy egy kékcápa lehetett, melyről köztudott, hogy a Földközi-tengerben is előfordul. Mikor lencsevégre kapták, az állat éppen az ebédjére vadászhatott, és a kishalakat próbálhatta becserkészni a sekély vízben.

A cápák ezen faja mérsékelt és trópusi vizekben honos. Világszerte megtalálható, a Föld szinte minden vizében felfedezhető, kivétel a Jeges-tengerben.

Habár a kékcápák félelmetesnek tűnnek, leginkább apró halakkal és tintahallal táplálkoznak, nagyon ritkán támadnak emberre. Az elmúlt több, mint 165 évből mindössze 13 ilyen esetet regisztráltak. Ez az adat is bizonyítja, hogy az ember és a cápa ezen faja békében megél egymás mellett.

Ezen állat egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy rengeteg utódot képes kihordani, a nőstények gyakran több, mint 100 kiscápának adnak életet egyszerre.

Habár a fent említett jelenség ritkán fordul elő Görögországban, azt érdemes tudni, hogy több cápafaj is él a Földközi-tengerben, görög “földön”. De mindenki megnyugtatására, ezek a fajták ártalmatlanok, és nagyon ritkán fordulnak elő a partokhoz közel. A kékcápákra ez különösen igaz.

Az Égei-tengerben előforduló fajták a tüskéscápa, az óriáscápa és a rókacápa. Ezek egyike sem jelent veszélyt az ember számára, sőt, az óriáscápa sok búvár számára külön vonzó tényező.

Sajnos azonban a görög vizekben élő cápafajok 54%-a veszélyeztetett, és a kihalás fenyegeti. Ennek oka a túlhalászás, illetva az ún. járulékos halászás, amikoris az állat véletlen kerül kifogásra, ám szabadon engedése után elpusztul.  

Videó: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3316522128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása