Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Cápát észleltek egy kikötőben Athéntól délre

2024. május 09. - kalimeraeger

shark-3347787_1920.jpg

Kép: Pixabay

Hétfőn egy cápát láttak úszkálni a sekély vízben az Athéntól délre fekvő Glyfada kikötőjében.

A közösségi médiára feltöltött videókon látható, ahogy az emberek megpróbálják az állatot mélyebb vízbe terelni. Néhány gyötrelmes perc után a cápa elúszott. Az elmúlt napokban ez már a második ilyen incidens Görögországban. A hétvégén a Volos kikötője közelében úszkáló cápát végül a parti őrség távolította el.

A görögországi nyaralás során kevesen gondolnak arra, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek az idilli égei-tengeri vizek alatt, de egy nemrégiben közzétett tudományos tanulmány új ismeretekkel szolgál a görögországi cápatámadások gyakoriságáról.

A Hristos Taklis által jegyzett tanulmány részletes statisztikai elemzést nyújt a Görögországban az elmúlt 180 évben történt cápatámadásokról.

Szerencsére a görögországi fürdőzők megnyugodhatnak, hogy az ilyen esetek többnyire csak a Cápa című filmekből ismertek, és nagyon ritkák. Mindazonáltal a vízben töltött idő során megfelelő óvatossággal és körültekintéssel kell eljárni.

A tanulmány szerint a görög vizekben regisztrált cápatámadások tekintetében a leghalálosabb évtized az 1950-es évek volt. Ebben a tízéves időszakban összesen hat eset történt, amelyek közül öt halálos kimenetelű volt. Sok esetben nem sikerült azonosítani a támadásban részt vevő cápafajt. Azokban az esetekben, ahol viszont sikerült ezt megállapítani, a fehér cápák (Carcharodon carcharias Linnaeus) voltak a leggyakrabban érintett fajok.

Az általános kép azonban az, hogy Görögországban a cápatámadások ritkák. A tanulmányban vizsgált 180 éves időszak alatt összesen csak 15 esetet jegyeztek fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1918400347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása