Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

1821 és a LEGO

2021. március 28. - kalimeraeger

1821_lego.jpg

Kép: greekreporter.com

1821 kétszáz éves évfordulója számos helyen hagyott nyomot.

Ott is, ahol nem is gondolnánk. A LEGO egyik alkotója, Liam Jensen ugyanis elkészítette Theodoros Kolokotronis, Alexandros Mavrokordatos és Lord Byron figuráját.

A figurák a LEGO Klasszikusok sorozat részeként kerültek a boltokba. Liam Jensen célja ezzel a sorozattal a modern kultúra és az ókori értékek vegyítése.

Jensen szerint a legnehezebb Kolokotronis figurájának az elkészítése volt, ugyanis a korábbi LEGO sorozatban nem volt a sisakjához még csak hasonló elem sem, harmadik cég alkatrészeit vagy 3D nyomtatással készült kiegészítőt pedig nem akartak alkalmazni.

Így Jensen beszélt Konstantinos Vasiliades-szel, az Új Akropolisz Múzeum munkatársával, aki felvilágosította őt, hogy Kolokotronis-t csak a szabadságharc után ábrázolták abban a sisakban, előtte inkább sarikival vagy kis sapkával jelenítették meg. Így Jensen Vasiliades tanácsára ezt a sapkát használta a figura elkészítésekor.

Alexandros Mavrokordatos görög államférfi, politikus és értelmiségi volt, aki a szabad görögök első nemzetgyűlésének vezetőjeként megírta az első görög alkotmányt. Nemzetközi perspektívája és kapcsolatai voltak, és általában nyugat-európai ruhát viselt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6316483098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása