Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ma van a hősies Gravia-csata 202. évfordulója

2023. május 08. - kalimeraeger

graviai_csata_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A heroikus küzdelemben 120 görög győzte le a török sereget.

Az összeütközésre 1821. május 8-án került sor a Phocis északkeleti részénél található falunál.

A görögök vezetője, Odysseas Androutsos egy 120 fős csapattal, a Gravia Fogadónál visszaverte az Omer Vrioni parancsnoksága alatt álló 8000 fős oszmán hadsereget és tüzérséget. A csata az oszmánok súlyos, a görögök minimális veszteségével végződött.

Az Omer Vrioni parancsnoksága alatt álló oszmán hadsereg az alamanai csatában a görögöktől elszenvedett vereséget, valamint Athanasios Diakos vezérük brutális kínzását és kivégzését követően 8000 fős hadsereggel tervezte megtámadni a Peloponnészoszt. Seregét azonban Androutsos és emberei fogadták, akik elbarikádozták magukat egy régi fogadóban.

Amint Vrioni elrendelte a támadást, az albán katonák egy különítménye megrohanta az épületet. Azonban, ahogy beléptek az épületbe, lövöldözés fogadta őket. Az albánok kénytelenek voltak visszavonulni, veszteségük jelentős volt.

Androutsos európai módszerrel képezte ki embereit a tüzelésre; katonáinak egyik csoportja egyszerre tüzelt, míg egy másik csoport újratöltötte fegyverét, hogy felváltva lőjjön, és így tovább. Ez a metódus volt a legjobb módja bármilyen tömeges támadás visszaverésére, így a következő oszmán rohamok is tűzzáporba ütköztek, és kénytelenek voltak visszavonulni.

Az éjszaka leple alatt, amíg az oszmán hadsereg szüneteltette támadásait, hogy hozzon néhány ágyút a fogadó bombázására, a görögök megszöktek és elbújtak a hegyekben.

A Vrioni által elszenvedett veszteségek súlyosak voltak: 300 katona hunyt el és 600 sebesült meg a pár órás harcok során, míg a görögöknek mindössze hat honfitársa halt meg. Androutsos kiérdemelte a közép-görögországi görög erők főparancsnoka címet.

Ennek a csatának a végkimetelét nagyon fontosnak tartják a görög forradalom eseményeinek tükrében, mert arra kényszerítette Omer Vrionit, hogy visszavonuljon Eviára, így a görögök meg tudták szilárdítani hatalmukat a Peloponnészoszon, és el tudták foglalni a félsziget oszmán fővárosát, Tripolit.

Androutsos-t azonban néhány évvel később azzal vádolták, hogy együttműködött az oszmánokkal. A forradalmi ideiglenes kormány az athéni Akropolisz Frank Tornyában tartóztatta le. Az új parancsnok, Yannis Gouras, aki valaha Androutsos második parancsnoka volt, 1825. június 5-én elrendelte a kivégzését. Nem adott tisztességes eljárást néhai felettesének, mert úgy gondolta, hogy Androutsos demokratikus jelleme miatt a kormány ellen fordíthatja az embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7918119456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása