Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög tudósok áttörő felfedezésre jutottak a túlsúlyt illetően

2021. március 02. - kalimeraeger

dieta_pb.jpg

Kép: Pixabay

Egy véletlen helyzetből adódó, folyamatban lévő rákkutatási projekt során Dr. Konstantinos Stratakis genetikus kutató rendkívüli felfedezésre jutott, ami a jövőben minden eddiginél jobban segítheti felvenni a harcot az elhízás ellen.

Az agy kulcsmechanizmusa és az egészséges életmód kapcsolatára vonatkozó áttörés nagy nemzetközi visszahangot váltott ki.

A kutató egy interjúban elmondta, hogy egy tudósnak mindig nyitottan kell kísérleteznie, hogy észrevegye az egyéb részleteket is, melyek esetenként véletlenül derülnek ki.

Az éppen zajló kutatás során a tumorfejlődést figyelték meg laboratóriumi egereken.

“Ezek az egerek egész idő alatt ketrecben élnek, így híznak. Ami meglepő volt egy sajátos genetikai hibával rendelkező egér esetén, hogy nemcsak, hogy nem lett daganata, de a súlygyarapodás sem történt meg."

Miután tovább tanulmányozták az állat fenotípusát, kiderült, hogy nem az étel mennyisége volt a súlyáért felelős, hanem inkább az, amit evett. Ez az egér a többivel ellentétben elkerülte a cukros táplálékot, és mikor egy kis kereket tettek a ketrecébe, rápattant, és futásnak eredt minden probléma nélkül. A tudósok semmi zavaró stresszre utaló tényezőt nem találtak, ami hathatott volna erre az állatra.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy ezt a két dolgot, az ártalmas étel elkerülését és a szívesen végzett testmozgást az agy ugyanazon részében található cellák kontrollálják. És már azt is tudjuk, hogy ez a genetikai hiba szabályozza ezt a két dolgot” – mondja Dr. Stratakis.

“Ez nagyszerű, mindig azt hittem, hogy az, amit megeszünk, és hogy mozgunk-e, nem függ össze, de mégis kapcsolódnak. Ezzel nem azt mondom, hogy minden esetben összefüggnek, de ebben a konkrét szituációban, amit vizsgáltunk, igen. Tudjuk, melyik molekulák érintettek, így elméletben módosítani tudjuk ezt az emberekben is, és lehet, hogy egy nap kezelés is lesz rá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7616447786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása