Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A NEM (OHI) ünnepe

2018. október 28. - kalimeraeger

metaxas_ioannis.jpg

Október 28-a, a NEM napja, Görögország, a görögség egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Egy évforduló, mely jelképe a görög nemzeti öntudatnak, a bátorságnak, a kitartásnak.

Mi is az a NEM napja? Mi történt 1940. október 28. előtt, azon a napon és utána Görögországban?

1940-ben javában dúlt a második világháború. A hitleri Németország sikert sikerre halmozva több európai országot elfoglalt. Mussolini irigykedve tekintett a német sikerekre, ezért fejébe vette, hogy Olaszország befolyását növeli a Balkánon.

Október 15-én az olasz vezérkar megtervezte a görögországi hadműveletet, amely gyors, meglepetésszerű támadásra alapozta a sikert. Ekkor már felsorakozott az olasz haderő a görög-albán határ közelében.

Október 28-án, hajnali 3 óra körül, Emanuelle Grazi görögországi olasz diplomata átadta Ioannis Metaxas miniszterelnök számára az olasz diktátumot, mely tartalmazta az olasz csapatok szabad átvonulását Görögországon keresztül, valamint a stratégiai pontok olasz kézre adását. Október 28. a NEM napja, hiszen Metaxas csak egy NEM-et mondott az olasz ultimátumra és ezzel kezdetét vette a görög-olasz háború.

A görögök legyőzték az olasz sereget, és ezzel véghezvitték azt, ami eddig nem sikerült: övék volt az első szövetséges győzelem Európában, az, ami erőt adott a további kitartásra a többi nemzetnek is.

1941. április 6-án megindult a német támadás Bulgárián és Jugoszlávián át, megkerülve a görög védvonalat, április 24-én pedig Görögország is kapitulált. Ezután követketett 4 év hármas, német-olasz-bolgár megszállás.

1941 szeptemberében létrejött a Nemzeti Felszabadító Front, az EAM, s megkezdődött a szervezett ellenállás. Az 1940-es olasz-görög háború, valamint a megszállók fosztogatásai nyomán és a kemény tél következtében, nagy éhínség pusztított országszerte. 1941. május 30-31-ének éjjelén két diák, Aposztolosz Szandasz és Manolisz Glezosz leszedték az Akropoliszról a horogkeresztes zászlót és a helyére felhúzták a görög zászlót.

A nemzeti frontba tömörült pártok politikai szövetségének eredményeként 1944 márciusában a felszabadított területeken megalakult az ideiglenes kormány, amely végül átvette az ország politikai vezetését, a népi hadsereget, valamint Görögország bel- és külföldi képviseletének kizárólagos jogát. Fő céljai: együtt harcolni a szövetségesekkel a fasizmus ellen, biztosítani a felszabadulás után a néptömegek szabad akaratának kifejezését és a népnek megfelelő társadalmi rend létrehozását.

A görög nép kitartása méltó például szolgálhat valamennyiünk számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6614329557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása