Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A csodálatos olívaolaj

2017. december 03. - kalimeraeger

olivaolaj.jpg

Az olívaolaj évezredek óta sokoldalú barátja az emberiségnek. A Homérosz által folyékony aranynak nevezett csoda ugyanis nemcsak étkezési célokat szolgált: bőrápoláshoz, szappankészítéshez, gyógyszerek keveréséhez és lámpaolajként is használták.

Olívaolaj-kisokos

Vannak dolgok, amelyeken egyszerűen nem érdemes spórolni. Az olívaolaj is ilyen, hiszen különféle minőségű verziói között ég és föld a különbség, nem mindegy tehát, hogy melyiket választjuk!

Extra szűz olívaolaj: Vitathatatlanul ez a fajta képviseli a legjobb minőséget, hiszen válogatott, hibátlan olívabogyókból készül, melyeket szüretelés után 24 órán belül hidegen sajtolnak, hogy elkerüljék a minőségromlást. Az eljárás során nagy figyelmet fordítanak arra, hogy semmiféle tartósítószer és adalékanyag ne érje, ezáltal megőrzi értékes antioxidáns-, vitamin- és telítetlen zsírsav tartalmát, és az íze sem károsodik.

Szűz olívaolaj: Itt már kevésbé jó minőségű bogyók képezik a kiindulási alapot, és a sajtolási eljárás során sem járnak el olyan körültekintően, mint az extra szűz változatnál, emiatt a szűz olaj magasabb savtartalommal rendelkezik.

Sansa: A másképpen Pomace, vagy Lampante nevekkel illetett olaj elkészítéséhez szűz olajok maradékát használják fel. Ez azt jelenti, hogy a sajtolás után visszamaradt olajbogyó masszából vegyi úton nyerik ki az olajat, majd ezt megfelelően kezelik, hogy eltávolítsák belőle a rossz íz- és szaganyagokat. Az így kapott folyadékot egy százalék extra szűz olajjal keverik, hogy a termék egyáltalán viselhesse az olívaolaj nevet.

Miért szeretjük?

Az extra szűz olívaolaj rendkívül gazdag A-, D-, E-, F-vitaminban, valamint telítetlen zsír- és aminosavakban. Serkenti az agyműködést, elősegíti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a vérrögképződést.  E-vitamin tartalma révén gyulladáscsökkentő és rákellenes hatással bír, A-vitamin tartalma a szemek egészségének megőrzésében vállal nagy szerepet. A benne található D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, az F-vitamin pedig erősíti az immunrendszert és felveszi a harcot a telített zsírsavakkal.

Olívaolaj a szépségünk szolgálatában

Hiba volna az olívaolajat kizárólag konyhai használatra predesztinálni, hiszen számos értékes összetevője szépségünk megőrzésében is rendkívül nagy szolgálatot tesz, és ehhez elegendő csupán az extra szűz olajat megvásárolni.

Mélyhidratáló olívaolajos hajpakolás

2 egész tojást elegyítsünk 5 evőkanál olívaolajjal, egészen addig, míg homogén anyagot nem kapunk. Az így kapott pakolást masszírozzuk fejbőrünkbe, ezt követően fejünkre zuhanysapkát húzva hagyjuk hatni fél órán keresztül, majd öblítsük le és mossunk hajat!

Sminklemosó

Az olívaolaj sminkeltávolító hatása a drága sminklemosókéval vetekszik: tegyünk olívaolajat egy vattapamacsra, majd a szokásos módon távolítsuk el vele sminkünket, végül mossuk meg arcunkat!

Hidratáló testpakolás száraz bőr ellen

Zuhanyzás után dörzsöljünk bőrünkbe extra szűz olívaolajat, majd tekerjük be testünket egy nagy törölközőbe, vagy plédbe. 15 perc hatóidő után langyos vízzel mossuk le a bőrünkről, amely meghálálva a gondoskodást rendkívül puha és bársonyos lesz! Télen, ha könyökünk, kézfejünk vagy térdünk bőre a hidegtől kirepedezik, helyi kezelést is alkalmazhatunk a fent leírt módon.

Leégés elleni csodaszer

Kevesen tudják, de az olívaolaj napégésre is kiváló: lágyan kenjük be a megégett bőrfelületet, majd hagyjuk hatni érzés szerint!

dr. Miliosz Nikolett

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6513396209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása