Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Okos olajbogyó

2023. november 08. - kalimeraeger

olivafa_3_pb.jpg

Kép: Pixabay

Görög gazdák GPS-szel követik az olajbogyólopásokat.

A krétai gazdák fákra akasztott olajbogyókba épített GPS-chip technológiát kezdtek használni, hogy a jelenlegi betakarítási szezonban minimálisra csökkentsék az olajbogyó-lopások számát.

Az elmúlt hetekben Krétán és Görögország más részein is több lopásról érkezett jelentés, mivel a "folyékony arany" - amely az ország kultúrájának és konyhájának alapvető része - ára az egekbe szökött.

Október elején több tonna olívaolajat loptak el egy észak-görögországi raktárból. Az akció egy olívaolaj-termelő szövetkezetben történt a halkidiki Polygyrosban, ahol mintegy kétszáz helyi termelőt tartanak nyilván. A hatóságok szerint ötvenkét tonna olívaolajat loptak el a raktárból, a kár meghaladja a 370 000 eurót.

Myros Hiletzakis, a Heraklioni Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetségének alelnöke az Athén-Macedón Hírügynökségnek (AMNA) elmondta, hogy a módszert 2019-ben Spanyolországban sikeresen alkalmazták, és a krétai gazdák sikeresen tesztelték, mielőtt a megrendelés mellett döntöttek.

"A spanyolok 2019-ben találták fel ezt a megoldást, abban az évben, amikor a termelésük elérte a két millió tonnát" - mondja Hiletzakis.

"Az olívaolaj annak idején olyan szélhámosok célpontjává vált, akik vagy éjszaka lopakodtak be a gyümölcsösökbe, és botokkal verték az olajbogyókkal teli fákat, vagy - ami még rosszabb - olajbogyókkal teli nagy ágakat vágtak le, és azokat raktárhelyiségekbe szállították, ahol az olajbogyókat szüretelték, ami visszahatott a fák termelési képességére" - magyarázta Hiletzakis.

Az egyesület négy GPS-chipes olajbogyót vásárolt, és sikeresen tesztelte őket - mondta. A kütyü "egy alkalmazáson keresztül csatlakozik a mobiltelefonhoz, és amikor az olajbogyót leveszik a fáról, három-négy méterrel arrébb egy üzenetet küld, amely értesíti a tulajdonost az eltávolításról" - magyarázta Hiletzakis.

"Egy céggel közösen dolgozunk egy olyan applikációra vonatkozó javaslaton, amely a GPS segítségével nyomon követi a teljes útvonalat, a teljes folyamatot: honnan és mikor távolították el, milyen útvonalat járt be, és hová került az eszköz, s vele együtt a többi olajbogyó" - tette hozzá. A chip vízálló, és akár olívaolajos tartályokba is elhelyezhető - tette hozzá.

A krétai gazdák Görögország egyik legnagyobb olívaolaj-termelői, nagyon érdeklődnek a megoldás iránt, és remélik, hogy hamarosan megkapják az első megrendelést a most zajló olívaolaj-szezonra, mivel a lopások száma folyamatosan emelkedik.

"Minden lehetséges módon meg kell védenünk az olívaolajat" - mondták. "A gazdasági válságot követően megnőttek a lopások, különösen most, hogy az olívaolaj az árképzés miatt olyan drága lett, mint az arany."

"A krétai termelőkről köztudott, hogy a nagy termésű években éjszakánként ébren maradnak, hogy megakadályozzák a lopásokat" - mondta Hiletzakis. "Hadd emlékeztessem önöket, hogy ilyenkor 100 kiló olaj 1000 euróba kerül".

Hozzátette, a szövetség azt is megpróbálja kideríteni, hogy Krétának összességében hány GPS-készülékre lehet szüksége szövetségenként vagy szövetkezetenként, hogy a jövőben több termelő számára kiszámíthassák a végső költséget és a megrendelendő darabszámot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5018253949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása