Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az olívaolaj luxuscikké válik

2023. október 09. - kalimeraeger

olivaolaj_12_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

Az olívaolaj, amely Görögországban a kultúra és a konyha alapvető része, az egekbe szökő árak miatt luxuscikké kezd válni - mondta el az egyik legnagyobb görög olajbogyó-termelői szövetség elnöke.

Az olívaolaj nagykereskedelmi ára Krétán, az ország egyik legnagyobb olívaolaj-termelő régiójában jelenleg 8,40 euró körül van literenként, ami azt jelenti, hogy kiskereskedelmi ára télen 12-15 euró körül lenne - mondta Myron Hiletzakis, az iraklioni mezőgazdasági szövetkezet (EASH) alelnöke az OpenTV nagy televíziónak.

Az ERT közszolgálati televíziónak nyilatkozva szintén azzal érvelt, hogy az ország olívaolaj-termelésének 80 százalékát exportálják, és ez áll az egekbe szökő belföldi árak mögött is. Kifogásolta, hogy a görög hatóságok nem látták előre a termelés visszaesését, mint Törökország, amely betiltotta az exportot.

Elemzők szerint az olívaolaj drágulásának oka a magas áfa, az időjárási viszonyok és a természeti katasztrófák, a magas termelési költségek és a munkaerőhiány, valamint a kereskedők nyerészkedése is.

Az olívaolaj árának emelkedése a termelés csökkenésének köszönhető, és valamennyi mediterrán országban jellemző. Ez Spanyolországban, a világ vezető olívaolaj-termelőjénél kezdődött.

Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelők a Nemzetközi Olívaolaj Tanács szerint, amely egy olyan kormányközi szervezet, amelynek tagjai a világ olívaolaj-termelésének több mint kilencvennyolc százalékát adják.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6418231313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása