Kép: Pixabay
Az espresso freddo egy egyszerű görög kávé, amely az espressót és a jeget ötvözi. Ellentétben a hasonló jeges kávéfajtákkal, amelyek csupán jégen tálalják a kávét, ennek a változatnak az elkészítése során addig keverik a két összetevőt, amíg a kávé enyhén lehűl, sima és krémes nem lesz. Az enyhén lehűtött kávét ezután leszűrik és jégre öntik. Az espresso freddo az 1990-es években vált népszerűvé, és manapság már országszerte ismerik.
A freddo cappuccino egy hűtött kávéfajta, amely Görögországból származik. Espressóval készül; általában dupla adaggal, amelyet először jéggel kevernek össze, majd leszűrik, és jégre öntik. Az ital tetejére jól lehűtött tejet tesznek, amelyet addig ráznak vagy turmixolnak, amíg könnyű, habos állagot nem kap.
A frappéról az elismert Taste Atlas így ír: "Ezt a görög kávéfajtát 1957-ben alkották meg, annak ellenére, hogy a frappé szót először a 19. században használták. Instant kávé, víz és jég keverékéből készül. A keveréket általában shakerben vagy kézi mixerben készítik, így amikor az italt pohárba öntik, hab képződik a tetején". A legtöbben Dimitris Vaccondiónak, a Nescafé egykori alkalmazottjának tulajdonítják a frappé megalkotását. Amikor a Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron ugyanis nem volt elég forró víz az instant kávé elkészítéséhez, hirtelen ötlettől vezérelve jéggel találta fel az italt.