Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Íme a görög kávéfogyasztási szokások

2024. január 30. - kalimeraeger

gorog_kave_3_pb.jpg

Kép: Pixabay

Egy új felmérés igazolta a feketével kapcsolatos napi rutint. Eszerint 10-ből több mint 8 görög iszik naponta kávét, ami megerősíti, hogy a kávékultúra virágzik az országban.

A Kapa Research közvélemény-kutató cég által a Görög Kávészövetség megbízásából készített felmérés szerint a görögök 84%-a naponta legalább egy csésze kávét fogyaszt.

De még azok közül is, akik nem szeretnek kávézni, a többség (66%) gondoskodik arról, hogy mindig legyen otthon kávé. Így, míg a résztvevők 84%-a napi rendszerességgel élvezi kedvenc italát, 95%-uk vásárol kávét.

A felmérésben részt vevők többsége naponta több mint egy kávét fogyaszt. 31%-uk egyet, 40%-uk kettőt, 22%-uk pedig hármat. Egy elenyésző, 6%-os kisebbség is legalább 4 kávét fogyaszt naponta, amint az az alábbi táblázatban látható.

A felmérés szerint 56% inkább otthon iszik kávét, 25% a munkahelyén, 18% pedig kávézókban vagy kifőzdékben.

53% válaszolta, hogy soha nem gondolt arra, hogy lemondjon a kávéról. Ugyanakkor 17%-uk igen, mégpedig egészségügyi okokból, 14%-uk pénzügyi okokból, 13%-uk pedig azért, mert a kávé álmatlanságot okoz.

Ugyanakkor a felmérés szerint a kávéfogyasztók 38%-a számára a kávéfogyasztás korlátozása otthon, a munkahelyen vagy az otthonon kívül - akár anyagi, akár más okokból - automatikusan a társas érintkezések korlátozását jelentené.

A 2023-ban végzett felmérésben az ország 13 régiójából 1003, 17 év feletti önkéntes vett részt.

A görögök évente fejenként 5,5 kilogramm kávét fogyasztanak, amivel az ország a tizenötödik helyen áll a kávéfogyasztók világranglistáján.

A modern görög társadalom talán egyik legfontosabb jellemzője, hogy a kávé nem csupán a mindennapi rutin része, hanem olyan rituálé, amely nélkül a görögök nem tudnak élni.

Görögországban a kávészünetek nagyon hosszúak lehetnek, és egy csésze kávé mellett találkozni tökéletes ürügy a beszélgetésre, pihenésre, társasjátékozásra vagy akár a hírek olvasására is. A "kávézni megyek" kifejezés általában azt jelenti, hogy találkozunk egy kis beszélgetésre.

A fiatalok körében népszerű, modernebb kávézók többféle főzési módszerrel készült kávét kínálnak. Ezzel szemben a "kafeneio" egy hagyományosabb hely, amelyet általában idősebb férfiak látogatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3818314911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása