Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögök a Forbes 2024-es milliárdos-listáján

2024. április 09. - kalimeraeger

greece-gabbb117bf_1920.jpg

Kép: Pixabay

A Forbes 2024-es milliárdos-listáján 10 görög szerepel, a magazin szerint ebben az évben több milliárdos van, mint eddig bármikor.

A Forbes szerint ugyanis 2781 milliárdos van a világon, 141-gyel több, mint tavaly, és 26-tal több, mint a 2021-es rekord. Gazdagabbak is, mint valaha, vagyonuk összességében 14,2 billió dollárt ér, ami 2 billió dollárral több, mint 2023-ban, és 1,1 billió dollárral haladja meg a korábbi, szintén 2021-ben felállított rekordot.

Az első helyen az Egyesült Államok áll, ahol most rekordszámú, 813 milliárdos él, akiknek együttesen 5,7 billió dollár vagyonuk van. Kína továbbra is a második, 473 (Hongkonggal együtt) milliárdossal, összesen 1,7 billió dolláros értékkel, annak ellenére, hogy a gyenge fogyasztói kiadások és az ingatlanpiaci válság mintegy 300 milliárd dollárnyi vagyont semmisített meg. A harmadik helyen India áll, ahol 200 milliárdos van (ami szintén rekord).

A Forbes szerint a világ leggazdagabb embere 2024-ben Bernard Arnault lesz 233 milliárd dolláros vagyonával. A francia milliárdos felügyel 75 divat- és kozmetikai márkát, köztük a Louis Vuitton-t és a Sephora-t is magában foglaló LVMH birodalmat.

Elon Musk a második leggazdagabb a maga 195 milliárd dolláros vagyonával, Jeff Bezos pedig valamivel lemaradva követi őt 194 milliárd dollárral.

A Forbes a nettó vagyonok kiszámításához a 2024. március 8-i részvényárakat és árfolyamokat használta.

A 432. helyen álló görög milliárdosok közül Maria Angelicoussis áll a legelőkelőbb helyen 6,4 milliárd dolláros vagyonnal. Angelicoussis az Angelicoussis Group vezérigazgatója és tulajdonosa, amely egy athéni székhelyű hajózási vállalat.

A 991. helyen Aristotelis Mistakidis áll 3,3 milliárd dolláros vagyonnal. A "Telis" néven ismert görög milliárdos 2018 végén lemondott a Glencore rézüzletágának igazgatói posztjáról.

Philip Niarchos, a néhai hajómágnás, Stavros Niarchos legidősebb fia 2,8 milliárd dolláros nettó vagyonnal a harmadik helyen áll a görög milliárdosok között, őt követi George Prokopiou és családja 2,6 milliárd dolláros nettó vagyonnal. Prokopiou tulajdonában vannak a görög Dynacom, Dynagas Holding és Sea Traders hajózási cégek, valamint 42 százalékos részesedése van a tőzsdén jegyzett Dynagas LNG Partnersben.

Az 1438. helyen Konstantinos Martinos és családja áll 2,3 milliárd dolláros vagyonnal. Ő a tulajdonosa a görög Thenamaris hajózási vállalatnak, amelynek flottája 89 tartályhajóból, ömlesztettáru- és konténerszállító hajóból, valamint LNG-szállítóból áll.

A görög milliárdosok listáján Spiro Latsis következik 2,2 milliárd dolláros nettó vagyonnal, aki néhai édesapja, John S. Latsis görög hajómágnás vagyonát örökölte.

A Forbes szerint a hetedik leggazdagabb görög Vardis J. Vardinoyannis, aki néhai testvérével 1970-ben alapította meg a Motor Oil Hellas görögországi kőolajipari vállalatot, amelynek nettó vagyona 2,1 milliárd dollár.

Marianna Latsis és családja 1,8 milliárd dolláros vagyonnal követi. Marianna néhai édesapja, a görög hajómágnás John S. Latsis vagyonát örökölte testvéreivel együtt.

Az 1764. helyen Andreas Martinos és családja áll 1,8 milliárd dolláros vagyonnal. Ő a tulajdonosa a Minerva Marine görög hajózási vállalatnak, amelynek flottája 71 tartályhajóból, szárazföldi teherhajóból és konténerhajóból áll.

Athanasios Martinos 1,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal zárja a görög milliárdosok listáját. Martinos az Eastern Mediterranean Maritime görög hajózási vállalat tulajdonosa, amely 78 tartályhajóból, ömlesztettáru- és konténerszállító hajóból álló flottával rendelkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1918376169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása