Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tovább dagad a botrány a görög strandokon

2024. március 06. - kalimeraeger

kythnos_1_u.jpg

Kép: Unsplash

Mégpedig egy építkezéssel kapcsolatos új rendelkezés miatt.

Környezetvédelmi szervezetek most arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a görög strandokról szóló törvényjavaslat vitatott rendelkezéseit. A kezdeményezést szerdán terjesztették be egy parlamenti bizottság elé.

Az új törvényjavaslat ugyanis eltörli a partvonaltól számított 30 méteres minimális védelmi határt, és így lehetővé teszi az építkezést közvetlenül a tengerparton.

A rendelkezés támadói azt mondják, hogy mivel más mediterrán országok, például Franciaország és Spanyolország olyan védett part menti övezeteket alakítanak ki, amelyek 100 métertől kezdődnek és a parttól 250 méterig terjednek, Görögország ennek éppen az ellenkezőjét teszi.

A Földközi-tengeri parti övezetek integrált kezeléséről szóló jegyzőkönyvet - amelyet az Európai Unió ratifikált, de Görögország nem - aláíró országok mindegyike előírja a legalább 100 méteres visszahúzódó zónákat.

A törvényjavaslat emellett eltörli a "kis part menti területek" (5 méternél kisebb hosszúságú vagy szélességű, illetve 150 négyzetméternél kisebb területű) koncesszióba adásának tilalmát.

Még ezeknek a kis, elszigetelt strandoknak a használatát is a szállodák kapják meg.

A csoportok szerint a törvényjavaslat nem vezet be semmilyen érdemi pozitív intézkedést a part menti övezet hatékony védelme és kezelése érdekében, miközben hiányoznak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos kulcsfontosságú rendelkezések (pl. nincs utalás a part menti és parti övezetet fenyegető egyéb természeti vagy ember okozta kockázatokra, árvízkockázatokra).

A törvényjavaslat nem rendelkezik továbbá a szükséges biztosítékokról és nem javítja a part menti illegális épületek azonnali eltávolításának kereteit.

Az éghajlati válság idején az egészséges partvonalak védőpajzsot jelentenek az emberek és a gazdaság számára az egyre gyakoribbá váló katasztrófákkal szemben.

"A part menti és tengeri ökoszisztémák védelme az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség leghatékonyabb és leghatásosabb eszköze. Sajnos Görögországban a part menti ökoszisztémákat lakásépítésre és turisztikai fejlesztésre szánt területként kezelik" - mondta a nyolc csoport.

"A tudományos ismeretek és a közelmúlt megmutatta, hogy a part menti övezet folyamatos romlása csak drámai katasztrófákat és felbecsülhetetlen költségeket okozhat a nemzetgazdaságnak az utólag fizetendő kártérítések tekintetében".

Arra is felszólították a kormányt, hogy kifejezetten tiltsa meg az illegális építkezésekért felelős magánszemélyek és vállalkozások számára az állami támogatás igénylésének jogát, valamint a támogatások és egyéb gazdasági ösztönzők igénybevételének lehetőségét.

A nyilatkozatot a WWF Görögország, a Greenpeace, a MEDASSET, a Prespa Védelmi Társaság, a Görög Természetvédelmi Társaság, a Görög Ornitológiai Társaság, a Callisto és az Ökológiai Újrahasznosítási Társaság írta alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4018347137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása