Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Fogynak Görögország strandjai

2024. június 24. - kalimeraeger

tengerpart6_2.jpg

Kép: Pixabay

Görögország az elmúlt 30 évben mintegy 250 négyzetkilométernyi strandot veszített el az éghajlatváltozás miatt - közölte egy görög szakértő.

Kostas Synolakis, a természeti csapások hatásainak egyik legkiemelkedőbb szakértője arra figyelmeztetett, hogy Görögországban még több partvidék fog eltűnni, mivel az éghajlatváltozás tovább növeli a tengerszintet.

"Még 2050-re is, amikor a becslések szerint a tengerszint további 20-30 centiméterrel emelkedik, a partvonal egyes strandoknál akár 30 méterrel is visszahúzódik, a föld lejtésétől függően" - mondta az Európai Unió adataira hivatkozva az ERT állami műsorszolgáltatónak Synolakis, aki a Krétai Műszaki Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem építő- és környezetmérnöki professzora.

Synolakis a továbbiakban figyelmeztetett arra, hogy milyen hatalmas pénzügyi veszteséggel járna, ha a turizmusra szoruló Görögország erősen fejlett tengerpartjainak nagy része elpusztulna.

"Az Akadémia kutatóközpontjában végeztünk néhány számítást, és e számítások szerint a veszteség már most eléri az évi mintegy 2,6 milliárd eurót" - mondta, rámutatva azokra a becslésekre, amelyek szerint minden négyzetméternyi partszakasz évente 10-15 eurót hoz a helyi gazdaságba.

"Ennyit már elvesztettünk, és ez is éves szinten van így, mert az erózió egyre csak növekszik" - figyelmeztetett.

Ez a költség - magyarázta Synolakis - csak a part menti tevékenységekből származó bevételkiesésre vonatkozik, és még csak meg sem közelíti az érintett épületek és infrastruktúra elvesztését.

Synolakis példaként említette Vouliagmenit, Athén déli partvidékének egyik leggyorsabban fejlődő területét, és arra figyelmeztetett, hogy a part menti erózió jelenlegi üteme mellett az előkelő tengerparti üdülőhely valamikor a nem is olyan távoli jövőben szigetté fog válni. "Hasonlóképpen, a tengerszint közelében fekvő kis szigetek is megszűnnek létezni" - mondta.

Az akadémikus a krétai Hania mellett található Kalyvia strandra utalt, amely a tengerszint emelkedése és az 1950-es években a Souda repülőtér építése érdekében végzett masszív homokbányászat együttes eredményeként tűnt el, és megjegyezte, hogy a sziget egy másik strandja, Platanias is közvetlen veszélyben van.

Görögország - mondta - jelenleg a "vörös zónában" van, mert az ország strandjainak stabilizálását célzó intézkedések már régóta esedékesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4818434435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása