Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög konyha a harmadik legjobb a világon - a TasteAtlas szerint

2024. február 21. - kalimeraeger

gorog_etel_1.jpg

Kép: Pinterest

A görög konyha a TasteAtlas által a 2023-as év végén összeállított értékelés szerint a világ harmadik legjobb konyhája.

A TasteAtlas a hagyományos ételek élményszerű online útikalauza, amely autentikus recepteket, ételkritikusok értékeléseit és a népszerű alapanyagokról és ételekről szóló kutatási cikkeket gyűjti össze.

Összesen 395 205 (271 819 érvényes) ételértékelést és 115 660 (80 863 érvényes) élelmiszer-értékelést rögzítettek.

Ezen értékelések alapján minden egyes konyha esetében kivonták a legjobb 50 élelmiszeripari terméket, és a világ legjobban értékelt konyháit az egyes országok legjobban értékelt ételeinek és élelmiszeripari termékeinek átlagos értékelései alapján rangsorolták.

Olaszország és Japán azonos átlagértékelést kapott, de Olaszország idén is az első helyre került, mivel a legjobbnak ítélt ételét, a pizzát magasabbra értékelték. A harmadik legjobbra értékelt konyha a görög, amelyet a portugál és a kínai követ az ötödik helyen. Az USA konyhája a 16. helyen áll a világon, míg Anglia a 39. helyen végzett.

A mediterrán étrend nemcsak finom, de számos tanulmány kimutatta már annak egészségügyi előnyeit is. Követése még a depressziót is segíthet megelőzni, derült ki egy tudományos folyóiratban nemrég közzétett úttörő kutatásból.

A Molecular Psychiatry című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a sok gyümölcs, zöldség, diófélék, növényi alapú élelmiszerek és halak fogyasztása körülbelül egyharmadával csökkentheti a depresszió kockázatát. A telített zsírokban, cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend ennek megfelelően a depresszió nagyobb valószínűségével járt együtt.

Az ételekre adott átlagos felhasználói értékelések alapján közzétették a világ 100 legjobb ételének listáját. A 2023-as év legjobbra értékelt étele a brazil Picanha hússzelet, amelyet a maláj kenyér, a Roti Canai és a thaiföldi kevert sült Phat Kaphrao követ.

A legjobb görög étel a Kréta szigetéről származó dakos saláta, amelyet a 17. legjobbnak minősítettek. A világ salátái között ez áll az élen.

A paidakia, a sertés-, marha- vagy bárányborda a második legjobb görög étel a 26. helyen, amelyet a giouvetsi és a gyros követ. A kokoretsi, a kleftiko és a népszerű gyorsétel, a souvlaki mind bekerült a TasteAtlas 100 legjobb étel közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5318336045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása