Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögországban a legjobb nyugdíjasnak lenni 2024-ben

2024. február 09. - kalimeraeger

rodosz_uj.jpg

Kép: Pixabay

Görögországot az International Living, a külföldön élők globális szakértői hálózata beválasztotta a 10 legjobb hely közé, ahol 2024-ben igazán élvezetes nyugdíjba vonulni.

Az Annual Global Retirement Index szerint Görögország a hetedik helyen áll a világon, mivel Európa Floridájává kíván válni azáltal, hogy a nagy vagyonnal rendelkező külföldi magánszemélyeket és nyugdíjasokat csábítja az országba.

Az International Living szerint az Indexet több száz vélemény és valós tapasztalat - információ - alapján állítják össze, tehát megbízható forrással rendelkeznek, hogy listázzák a világ legjobb nyugdíjas célpontjait.

A lista élén Costa Rica áll, amelyet Portugália és Mexikó követ. Panama, Spanyolország és Ecuador közvetlenül Görögország előtt végzett. Malajzia, Franciaország és Kolumbia zárja a 2024-es legjobb nyugdíjas helyek toplistáját.

Az Index szerint, bár a görögországi lakáspiac drámai eltéréseket mutat az elhelyezkedéstől és a városhoz vagy a tengerhez való közelségtől függően, az árak még mindig jóval az amerikai hasonló ingatlanok árai alatt vannak. A görögországi lakásárak a becslések szerint akár 75 százalékkal alacsonyabbak az amerikai áraknál. A megélhetési költségek Görögországban 30-50 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban, így a mindennapi kiadások viszonylag alacsonyak.

"Ezen statisztikák miatt a nyugdíjasok, a digitális nomádok és a külföldiek csak úgy özönlenek Görögországba" - olvasható a közleményben.

Az Index összeállítói megjegyzik, hogy a görögországi egészségügyi ellátás alapos kutatást igényel költözés előtt. Minőségi orvosok és kórházi létesítmények bőségesen vannak, de ezek a népesebb területekre koncentrálódnak. Nem minden faluban vagy szigeten van kórház vagy szakorvos.

A tartózkodási engedély kérelmezéséhez ugyanis a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy görögországi egészségbiztosítással rendelkezik. Ezek ára viszont nagyon kedvező az amerikai egészségügyi biztosítási költségekhez képest.

A zsebből fizetendő költségek szintén elfogadhatóak az USA-hoz viszonyítva. Például egy általános orvosnál tett látogatás körülbelül 35 dollárba kerül, a szakorvosoknál 50 dollárba, egy fogászati tisztítás 40 dollárba, egy szemészeti vizsgálat pedig 60 dollárba. Sokan külföldről érkeznek olyan fogászati és egyéb beavatkozásokra, amelyek hazájukban megfizethetetlenül drágák lennének.

Görögország 2022-ben kampányt indított, amelynek célja a hidegebb időjárásba és a hazájuk magas megélhetési költségeibe belefáradt nyugdíjasok megszólítása.

A kampány egy ilyen piacot szólított meg az "Újra 20 évesnek akarod érezni magad?" marketingmondattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1818322579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása