Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Paros szigete digitális parkolási rendszert vezet be

2024. január 31. - kalimeraeger

paros_u_2.jpg

Kép: Pixabay

Az idilli tájai miatt világhírű és népszerű turisztikai célpontnak számító görög Paros szigetén minden nyáron egy nagy probléma merül fel: a parkolási lehetőségek hiánya. A nyári hónapokban a turisták elözönlik a szigetet, és mivel vagy bérlik, vagy magukkal hozzák autóikat, koordinációs problémák merülnek fel.

Magának a festői szépségű szigetnek mindössze 14 000 állandó lakosa van, és minden nyáron több mint 500 000 turista érkezik és járja be a környéket. A helyzetet tovább rontja a korlátozott ellenőrzési kapacitás, mivel az autósok gyakran túllépik az egyórás parkolási korlátozást, ami a helyiek elégedetlenségéhez és az önkormányzat bevételeinek csökkenéséhez vezet.

A probléma megoldására Paros vezetése új megoldást vezetett be, amely az Actility’s Internet of Things (IoT) technológiáját használja. A Cicicom Ltd.-vel együttműködve ez a kezdeményezés egy LoRaWAN (Long-Range Wide Area Network) alapú, parkolási érzékelőkből és adatkezelési szoftverből álló hálózat kiépítését jelenti. E technológiák célja, hogy javítsák a parkolóhelyek kihasználtságának hatékonyságát és a sziget általános parkolási élményét.

Paros lesz az első helyszín, amely részt vesz ebben a projektben, így a tech-cégek első európai intelligens szigetének nevezik.

A Cicicom, amely egy athéni székhelyű, szoftvermegoldásokkal foglalkozó vállalat, IoT-alapú mobilalkalmazásokat és felügyeleti platformokat, valamint hardvereket, például vezeték nélküli érzékelőket állít elő. Ezeket az érzékelőket nemcsak a parkoláskezelésre használják, hanem olyan területeken is alkalmazhatók, mint például az intelligens vízmérés. A Cicicom megoldása azt jelenti, hogy a Parikia kikötő közelében lévő 150 parkolóhely mindegyikét S-LG-13 eszközökkel szerelik fel.

Ezek az eszközök három érzékelőt használnak a jármű jelenlétének megerősítésére és az űrben zajló tevékenységek megfigyelésére: egy mágneses érzékelőt, egy mozgásérzékelőt és egy nanoradart. Az érzékelők LoRa rádiót használnak az adatoknak az Actility ThingPark Enterprise platformjára történő visszaküldésére, lehetővé téve a városi parkolási hatóságok számára a parkolók valós idejű felügyeletét.

A rendszerhez két mobilalkalmazás is tartozik, amelyek mind a járművezetők, mind a rendőrök segítségére hivatottak. A járművezetőket segítő alkalmazás az érzékelők adatai alapján segít megtalálni a legközelebbi szabad parkolóhelyet, GPS-vezérelt navigációt biztosít, valamint megkönnyíti a parkolással kapcsolatos fizetést és az időhosszabbítást.

A rendőrségi alkalmazást Párizsban, a parkolásért felelős rendőrök számára fejlesztették ki, amely értesíti őket az olyan szabálysértésekről, mint például a parkolási idő túllépése vagy a jogosulatlan parkolás, és a megfelelő helyre irányítja őket.

A Cicicom-érzékelő Bluetooth Low Energy (BLE) funkciója, amely érzékeli az autókban lévő BLE jelzőcédulákat, innovatív funkciót jelent. Ezek a címkék különösen hasznosak a különleges parkolási jogosultsággal rendelkező járművek, például a mozgássérült vezetők számára fenntartott járművek azonosítására. Ha egy megfelelő címkével nem rendelkező autó foglal el egy korlátozott parkolóhelyet, a rendszer az alkalmazáson keresztül riasztja a rendőrséget.

A rendszer bevezetésének első fázisa Paros-on a parkolási megoldás kiépítése, amely 150 fizetős parkolóhellyel indul, amelyek stratégiailag a kikötő és a forgalmas belvárosi területek közelében helyezkednek el. A technológia előnyei várhatóan jelentősek lesznek. Célja a bevétel növelése a parkolási díjak betartásának biztosításával, a városi rendőrség munkaidejének csökkentése és a szabálysértésekre való reagálás hatékonyságának javítása. Ez a rendszer azt ígéri, hogy megkönnyíti a parkolást mind a turisták, mind a lakosok számára, így mind a közösség, mind az autósok számára előnyös helyzetet teremt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4718315479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása