Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Kérjük vissza a strandjainkat!

2023. augusztus 16. - kalimeraeger

strandmozgalom_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A görög kormány és igazságügyi hatóságok reagáltak a strandok szabad látogathatóságáért indított egyre duzzadó mozgalomra, amelyet sok esetben a strandbárok és más, tengerparti nyugágyakat és napernyőket bérbeadó vállalkozások vettek át.

Kostis Hadzidakis pénzügyminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a törvénysértéseket nem tűrik el. "Utasítást adtam ... az ellenőrzések fokozására" - mondta.

A kormány "senkit sem fog felmenteni" az ellenőrzések alól, hogy a strandbárok és a kapcsolódó vendéglátóhelyek betartják-e az előírásokat, és nem akadályozzák a nyilvánosság szabad hozzáférését a strandokon - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a görög alkotmány védi a görögországi strandok ingyenes látogathatóságát. Közben a legfelsőbb bíróság ügyésze, Georgia Adeilini vizsgálatot indított az ügyben.

A kampány a múlt hónapban kezdődött az égei-tengeri Paros szigetén. Több száz paros-i lakos gyűlt össze a népszerű Santa Maria strandon, hogy tiltakozzon a magánvállalkozók által üzemeltetett nyugágyak és napernyők ellen, amelyek ellenőrizetlenül terjednek a strandokon. Helyet követeltek, hogy letehessék a törölközőiket.

Néhány nappal később az akció sikerrel járt. A strand feléről eltávolították a magánkézben lévő nyugágyakat és napernyőket.

A Naxos és Serifos szigetekre is átterjedő tiltakozást "strandtörölköző-lázadásnak" nevezték el, utalva a strandolók által magukkal hozott tárgyakra, amelyekre a bérelt székek elterjedése előtt leültek. A kampányolók azonban elutasítják, hogy a mozgalom pusztán a törölközőkről szólna.

"Egyesít bennünket a közterületek zsugorodása és az országunk strandjairól való kiszorulásunk miatti aggodalom" - áll a Paros Polgári Mozgalom a Szabad Strandokért nevű szervezet közleményében.

"Aggódunk a paros-i strandokon a törvénytelenség miatt, amelyet a strandok egyes részeit kihasználó és a közterületet napozóágyakkal és napernyőkkel önkényesen elfoglaló cégek követnek el, messze túl az általuk aláírt koncessziós szerződésekben kiszabott határokon."

"Megvédjük a szigetünk polgárainak és látogatóinak jogát, hogy szabadon használhassák a szeretett strandokat. A görög nyár a lelkünk része, identitásunk része: nem hagyjuk, hogy bárki elvegye tőlünk" - áll a mozgalom közleményében.

A magánstrandok illegálisak Görögországban, az alkotmány szerint minden tengerparti sáv állami tulajdon, amelyhez garantáltan nyilvános hozzáférés biztosított. Az idegenforgalomtól függő országban azonban a nyaralók számának ugrásszerű növekedése megsokszorozta a napozóágyakat, a vendéglátóipari egységeket, az üdítőket, a harapnivalókat és - túl gyakran - a hangos zenét kínáló strandok iránti keresletet. A helyi hatóságok a strandok korlátozott szakaszait bérbe adják vállalkozóknak, akik a nyári hónapok alatt biztosítják a kényelmi szolgáltatásokat, és egyes esetekben több mint 100 eurót kérnek a vendégektől egy napernyőért és egy pár nyugágyért. Sok görög szigeten ma már nehéz olyan strandot találni, ahol a nyári turisztikai szezon csúcspontján nincsenek bérleti díjak.

A tiltakozók szerint egyes vállalkozók gyakran messze túllépik a bérleti szerződésükben foglaltakat, egész strandokat foglalnak el árujukkal, és néha megtiltják a nem fizető látogatóknak, hogy a területükön telepedjenek le.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4418193121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása