Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Veszélyben a kiklád szigetek

2024. február 16. - kalimeraeger

serifos_pb_1.jpg

Kép Serifos (Pixabay)

Mégpedig a tömegturizmus túlzott mértéke miatt.

Az Europa Nostra jelentése szerint a görögországi kiklád szigeteken, különösen Sifnos-on, Serifos-on és Folegandros-on a turizmus fejlődése már a szigetek integritását veszélyezteti.

Az Europa Nostra a Kulturális Örökség Páneurópai Szövetsége, amely az európai kulturális és természeti örökség védelmén dolgozó civil szervezeteket képviseli. 

A Kikládok, amelyek egyedülálló bájukról és gazdag kultúrájukról híresek, számtalan kihívással küzdenek, amelyeket az ellenőrizetlen építkezések okoznak.

A gazdasági növekedés ösztönzése ellenére ez egy sor környezeti, kulturális és társadalmi problémával jár együtt, ideértve a természeti erőforrások pusztulását, a kulturális és természeti örökség károsodását, a vízhiányt, a hulladékgazdálkodási problémákat és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket.

"A szigeteket az a veszély fenyegeti, hogy elveszítik kivételes és autentikus jellegüket, mivel a növekvő turistaorientált építkezések azzal járnak, hogy háttérbe szorítják a bennük rejlő vonzerőt" - figyelmeztet jelentésében az Europa Nostra.

Hozzáteszi, hogy különösen aggasztó a helyzet a Kikládok kisebb szigetein, amelyek a túlzott turizmus legfőbb áldozatai. Az infrastruktúra terhelése és a szálláshelyek iránti növekvő kereslet jelentős kihívást jelent. A településhatárokon túli új építkezések iránti kereslet soha nem látott mértéket öltött.

A jelentés tartalmazza a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatait, amelyekből kiderül, hogy az új építési engedélyek száma folyamatosan emelkedik, a 2018-as 916-ról 2022-re 1280-ra. A beépített négyzetméterek, amelyek a 2018-as 291 722 négyzetméterről 2022-re 419 232 négyzetméterre nőttek, az építési tevékenység intenzívebbé válását támasztják alá - jegyzi meg az Europa Nostra.

A Kikládok, különösen Sifnos, Serifos és Folegandros megjelölését az Elliniki Etairia (Társaság a Környezetvédelemért és a Kulturális Örökségért) a 7 legveszélyeztetettebb terület 2024-ben programba is benevezte.

Stathis Potamitis, az Elliniki Etairia elnöke elmondta: "Szervezetünk igyekszik kiegyensúlyozottan megközelíteni a kérdést. Nem ítéli el a fejlődést, de a Kikládok turisztikai fejlesztésének kérdését a fenntarthatóság szempontjából vetjük fel. Nem szabad, hogy magával ragadjon bennünket a népszerűségük robbanásszerű növekedése, amely néhány év múlva eltűnik, miután visszafordíthatatlan károkat okozott" - tette hozzá.

Az Elliniki Etairia a Kikládok sürgető problémáinak megoldását célzó stratégiai, szakpolitikai alapú intézkedések mellett érvel, átfogó megközelítést javasolva a szigetek integritásának megőrzése érdekében.

Az azonnali prioritások közé a tevékenységek szabályozását és irányítását szolgáló különleges idegenforgalmi területrendezési terv létrehozása, valamint a kötelező erejű dél-égei regionális területrendezési terv bevezetése tartozik.

A javaslat hangsúlyozza továbbá, hogy a helyi településrendezési tervekben meg kell határozni a tájképjavító övezeteket, a szakpolitikai konvergencia érdekében pedig együtt kell működni az Idegenforgalmi Minisztériumnak és a Környezetvédelmi Minisztériumnak, valamint speciális intézményi szabályozást kell létrehozni a teherbíró képesség növelése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1418326931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása