Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Csobbanás a görög vízidisznókkal

2024. július 15. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A görögországi vízidisznók internetes szenzációvá váltak a TikTok-ra és más közösségi oldalakra feltöltött videók miatt.

A Jón-tengerben, az Ithaka mellett fekvő kis Atokos szigeten fürdőzőknek életre szóló élményben lehet részük, amikor vaddisznók mellett úszhatnak, akik láthatóan élvezik az emberi jelenlétet. Természetes felhajtóerejük és evezőösztönük segíti őket a vízben való mozgásban.

Rejtély, hogyan kerültek a disznók a 4,5 négyzetkilométeres lakatlan szigetre, amely közigazgatásilag Ithakához tartozik. A sziget gazdag és ritka tengeri élővilága miatt a Natura 2000 hálózat része is.

A sziget Panayiotis Tsakos hajómágnás magántulajdonában van. Lakatlan, kivéve néhány kecskét, amelyek szabadon kószálnak a szigeten. Úgy tűnik, hogy ezeket az állatokat egy pásztor gondozza, aki a jelenlegi tulajdonossal kötött megállapodás értelmében minden negyedik nap ellátogat a nyájhoz.

A sziget 2015-ben 44 millió euróért került a piacra, szállodafejlesztési lehetőséggel, de mivel a sziget Natura 2000-es területen fekszik, és közel van Oxia szigetéhez, amelyet 2013-ban 4,9 millió euróért adtak el Hamad bin Khalifa al-Thani sejknek, Katar emírjének, ezt az árat nem biztos, hogy könnyen megkapják érte.

Ezek a gyönyörű lények imádják a tengert, és soha nem hagynak ki egy alkalmat sem az úszásra. Ha véletlenül arra jársz, lehetőséged lesz velük együtt úszni – távolságot hagyva - a mélykék vízben, ami valóban egyedülálló élmény. Éppen ezért ezt a strandot ma már a "görög disznóstrandként" ismerik.

A szakértők arra figyelmeztetnek: fontos, hogy tisztelettel legyünk a disznók iránt és a környezetükkel szemben. Kerüljük az emberi táplálékkal való etetést, illetve minden olyan dolgot, ami nem tesz jót nekik, és legyünk gyengédek, amikor kapcsolatba lépünk velük. A disznók vadállatok, ezért fontos, hogy tartsuk a távolságot, kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6318447211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása