Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország rendelkezik az egyik legrosszabb közlekedésbiztonsági helyzettel Európában

2024. március 21. - kalimeraeger

utak_allapota_pb.jpg

Kép: Pixabay

Az Európai Parlament adatai szerint Görögországban a legkevésbé biztonságosak az utak egész Európában. Az Európai Parlament Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága által tavaly év végén közzétett adatok szerint 2022-ben 635 ember halt meg közúti balesetben Görögországban.

Ez 61 halálos áldozatot jelent egymillió lakosra vetítve, míg az európai átlag 2022-ben 46 halálos áldozat, ugyanennyi főre számolva. Emellett az Európai Közúti Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont által közzétett adatok azt mutatják, hogy 2020-ban a görögországi közúti balesetek 56 százaléka városi utakon történt. E tekintetben az uniós átlag 38 százalék volt.

Görögországban nagy hagyománya van a turizmusnak és a vendéglátásnak. Az utóbbi években az ország túljutott a gazdasági válságon, és a Covid-járvány okozta zárlatokat követően ismét jelentős turisztikai célpontként jelent meg.

A Keleti Szövetség a Biztonságos és Fenntartható Közlekedésért "Nemzetközi turizmus és közúti biztonság Görögországban" című jelentése rávilágít a közlekedésbiztonsági problémáknak az ország turizmusára gyakorolt hatására.

A jelentés megállapítja: "A népszerű turisztikai célpontok közúti biztonsági problémáját, amely a látogatókat és a lakosokat egyaránt érinti, nem kezelték megfelelően. A turistákat érintő általános kockázatok jelentős mértékben függnek a helyi közlekedésbiztonsági környezettől, a vezetési körülményektől és a végrehajtás általános szintjétől".

"Az infrastruktúra és a járművek biztonsága, valamint a járművezetők viselkedése, azaz a gyorshajtás, illetve az alkohol vagy kábítószer hatása alatt történő vezetés szintén befolyásolja a közúti kockázatok szintjét" - áll a jelentésben.

"Ugyanakkor a turistáknak számos további kockázati tényezővel is számolniuk kell, ilyenek például az úthálózat rossz ismerete, a helyi közlekedési szabályok és jelzések nem megfelelő ismerete, nem megfelelő vezetési készségek az ismeretlen körülmények között, a tájékozatlanság, a figyelemelterelés és a fáradtság".

A Görög Statisztikai Hivatal adatai szerint 2007 és 2016 között a közúti balesetek halálos áldozatainak száma Görögországban csaknem 50 százalékkal csökkent, a 100 000 lakosra jutó 14,6 halálos áldozatról 7,6-ra.

Ugyanebben az időszakban a közúti balesetekből eredő súlyos sérülések száma 52 százalékkal, 1821-ről 879-re csökkent, a közúti balesetek száma pedig 27 százalékkal, 15 499-ről 11 318-ra.

A Keleti Szövetség a Biztonságos és Fenntartható Közlekedésért jelentése szerint, bár a 2007 és 2016 közötti időszakban csökkent a közúti balesetek száma, Görögország közlekedésbiztonsági teljesítménye jelentősen elmaradt az európai átlagtól, Olaszország, Portugália, Horvátország és Málta mögött jár.

A jelentés becslése szerint a közúti balesetek és sérülések pénzügyi és társadalmi hatása Görögországban évente több mint hárommilliárd euróba kerül. Az uniós országok közül Görögországban a legmagasabb a motorkerékpárosok halálos áldozatainak aránya is, amely az összes közúti haláleset több mint 30 százalékát teszi ki 2019-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5618360705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása