Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Rendkívül ritka delfint fedeztek fel Görögországban

2023. december 12. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Egy ritka, hüvelykujjszerű uszonyokkal rendelkező delfint fedeztek fel a görögországi Korinthoszi-öbölben.

A Pelagos Cetacean Research Institute kutatói idén nyáron kétszer is találkoztak ezzel az egyedülálló delfinnel, miközben hajóval végeztek felméréseket a görög partok mentén.

"Az uszony szokatlan formája ellenére a delfin tartotta a lépést a csoportjával, és olyan tevékenységeket folytatott, mint az úszás, az ugrálás, az orrvitorlázás és a delfinekkel való játék" - számolt be róla Alexandros Frantzis, a Pelagos Cetacean Research Institute tudományos koordinátora és elnöke.

"Ez volt a legelső alkalom, hogy ezt a meglepő uszonymorfológiát láttuk a nyílt tengeren végzett 30 éves felméréseink során" - osztotta meg a Live Science-nek küldött e-mailben Frantzis, aki a képeket készítette a "hüvelykujjas" delfinről.

A Korinthoszi-öböl a görög szárazföld és a Peloponnészoszi-félsziget között fekszik. Vizeiben a delfinek jellegzetes közössége él, köztük a közönséges delfinek (Delphinus delphis), a Risso-delfinek (Grampus griseus) és a csíkos delfinek (Stenella coeruleoalba). A most azonosított delfint Frantzis szerint csíkos delfinként ismerték.

Körülbelül 1300 csíkos delfin él a Korinthoszi-öbölben, amely a szélesebb földközi-tengeri populációtól elkülönült, elszigetelt csoportot alkot. Frantzis szerint a jellegzetes uszony a betegség jeleként való megjelenéssel ellentétben a ritka és szabálytalan gének eredménye lehet, amelyek az ezen a különleges populáción belüli folyamatos kereszteződésből erednek.

Lisa Noelle Cooper, az Északkelet-Ohioi Orvosi Egyetem emlősök anatómiájára és neurobiológiájára szakosodott docense egyetért azzal, hogy a delfinek egyedi uszonya valószínűleg a genetikai felépítésüknek köszönhető.

"Soha nem láttam még cetféléknél ilyen formájú uszonyokat" - mondta Cooper a Live Science-nek küldött e-mailben. "Tekintettel arra, hogy a hiba mind a bal, mind a jobb uszonyon jelentkezik, valószínűleg egy megváltozott genetikai program eredménye, amely a borjúkori fejlődés során formálja az uszonyokat."

A cetfélék, amelyekhez olyan tengeri emlősök tartoznak, mint a bálnák és a delfinek, más emlősökhöz képest több ujjcsontot vagy ujjbegyet tartalmazó, egyedi elülső végtagokat fejlesztettek ki.

Bruna Farina, a svájci Fribourgi Egyetem paleobiológiával és makroevolúcióval foglalkozó doktorandusza elmondta, hogy ezek a csontok egy lágyszövetes uszonyba zárt, kézszerű struktúrát alkotnak, amely az emberi kézre hasonlít.

"A delfineknek is van hüvelykujjuk, bár nem olyan feltűnő, mint az embernek, és az uszonyuk elrejti őket" - magyarázta Farina a Live Science-nek küldött e-mailben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8218279843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása