Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A különleges ókori fa, amelyen fehér olívabogyó terem

2023. szeptember 01. - kalimeraeger

feher_olajbogyo_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A leucocarpa vagy leucolea egy ritka olajfafajta, amely főként Dél-Olaszországban, a történelmileg "Magna Graecia" vagy Nagy-Görögország néven ismert régióban található.

A leucocarpa vagy leucolea olajfa neve a fehér (leucos), az olajbogyó (elaea) és a gyümölcs (carpos) görög szavakból származik, és elsősorban kis mérete jellemzi. Az érési folyamat során a gyümölcsök finom elefántcsont vagy gyöngyházfehér színt vesznek fel.

A szakértők azt állítják, hogy ez a különleges növény valószínűleg az olasz félsziget és Szicília görög gyarmatosítása idején került először Dél-Olaszországba. Ez az egyedülálló fehér olajfa az olajbogyók tágabb értelemben vett családjába tartozik, amelyet a tudományos világ "olea Europea" néven ismer, ami azt jelenti, hogy "európai olajbogyó".

Dél-Olaszország nem az egyetlen hely, ahol ezt az ősi olajbogyót termesztik, de a modern korban ez a régió a leucocarpa olajbogyó fő termőterülete. Hasonló fehér olajbogyó ma Görögországban is található, de meglehetősen ritka. Észak-Afrika földközi-tengeri partvidékének egyes területein és egészen nyugatra, Portugália atlanti-óceáni partjai mentén is fellelhető.

A leucocarpa olajbogyót azonban többnyire különböző helyi neveken ismerik, és termékeit nem exportálják szervezett és rendszeres módon. A leucocarpa olajat az elmúlt évszázadokban hagyományosan a Földközi-tenger menti közösségek használták, főként vallási célokra, mivel fehér színe a tisztaság szinonimájává vált. Bizonyítékok utalnak arra, hogy még a térség keresztény egyházai is ismerték, valamint hogy az ebből a fajtából előállított különleges olívaolajat például császárok és királyok felkenésére használták.

Sajnos ismeretlen okokból a leucocarpa fajtát az évek során egyre kevésbé szaporították, így olajbogyója és olaja ma már ritka termék, de szépsége valóban lenyűgöző.

Akit érdekel, hogy milyen íze van ennek az ősi olajbogyónak vagy az ebből az olajbogyóból készült olívaolajnak, annak rendkívül kitartónak kell lennie, mivel ezek a termékek a legtöbb szupermarketben nem kaphatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6518205681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása