Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög hajósok uralják az óceánokat

2023. augusztus 29. - kalimeraeger

hajok_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Görögország a világ legnagyobb hajótulajdonosának számító országa - derül ki a Görög Hajótulajdonosok Szövetségének (UGS) legutóbbi éves jelentéséből.

A jelentés szerint a görög hajótulajdonosok birtokolják a világ kereskedelmi flottájának legnagyobb részét, 21%-át - a hordképes tonna tekintetében. A riport hozzáteszi, hogy az elmúlt tíz év során a görög kereskedelmi flotta teljes kapacitása, amely jelenleg 5520 hajóból áll, 50%-kal nőtt.

"A görög hajózás a hosszú ideje meglévő know-how-jával és kollektív dinamizmusával továbbra is sikeresen megfelel a jelenlegi kihívásoknak, megtartva vezető szerepünket mind a minőségi tonnatartalom, mind a piaci részesedés tekintetében, így továbbra is megbízható, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt a nemzetközi piacnak" - mondta Melina Travlos, az UGS elnöke.

2022 februárjában Travlos az UGS 106 éves történetében az első női elnöké avanzsált. A hölgy a Neptune Lines járműszállító tulajdonost és üzemeltetőt, valamint a Neptune Dry Management nevű száraz ömlesztettáru-szolgáltatót vezeti, Theodore Veniamis-t váltotta, aki 13 éve állt az UGS élén.

A jelentés szerint a görög hajózás az alapvető fontosságú áruk szállításának fő résztvevője (dwt-ben kifejezve >>hordképes tonna<<):

- a világ olajszállító tartályhajó-flottájának 31,27%-a;

- a világ ömlesztettáru-szállító hajóinak 25,32%-a;

- a világ cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítóhajóinak 22,65%-a;

- a világ vegyianyag- és termékszállító tartályhajóinak 15,79%-a;

- a világ cseppfolyósított propángáz (LPG) szállítóhajóinak 11,46%-a;

- a világ konténerszállító hajóinak 8,92%-a.

A görög hajótulajdonosok főként az ömlesztett/tömegcikkes hajózásban tevékenykednek, az iparágnak abban a szegmensében, amely az alapvető élelmiszerek, például gabona és egyéb mezőgazdasági termékek, olaj és gáz, vasérc, vegyi termékek, szén, műtrágya és erdészeti termékek szállítására specializálódott.

Egy átlagos görög tulajdonú hajó majdnem kétszer akkora, mint a globális szintű átlagos hajó. Különösen az elmúlt évtizedben a hellén tulajdonú hajók szokásos mérete jelentősen megnőtt, és ma 81 395 dwt, míg a világátlag jóval alatta marad, 45 337 dwt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr10018203671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása