Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hogyan érte el Sophia Loren, hogy Hollywood beleszeressen Görögországba?

2023. augusztus 21. - kalimeraeger

sophia_loren_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Sophia Loren, a legendás olasz színésznő volt a főszereplője az első hollywoodi filmnek, amelyet Görögországban, a fenséges Idra szigetén forgattak.

A Fiú a delfinen című filmet 1957-ben készítették, és ma már klasszikusnak számít.

"Soha nem fogom elfelejteni Idrát... a világ egyik legszebb helyét" - mondta Loren a The New York Times-nak adott interjújában.

"Görögországban, Idra szigetén, a világ egyik legszebb helyén forgattam a The Boy on a Dolphin című filmet. Tényleg nagy-nagy örömmel emlékszem rá" - jegyezte meg Loren.

"Mert számomra ez volt az amerikai filmművészetben való elindulás pillanata, és akkor kezdődött a románcom a férjemmel...és így kötődöm ahhoz is, amit a férjemben fedeztem fel. Ez egy gyönyörű, eufórikus pillanat volt számomra. Soha nem fogom elfelejteni Idrát".

A mű egy romantikus kalandfilm a 20th Century Fox-tól, Sophia Loren angol nyelvű debütálása. David Divine 1955-ös, azonos című regénye alapján készült.

A film nagy részét Idra szigetén forgatták. Az Athén, Rodosz és Delosz helyszínein készült képkockák a vérité-t erősítik, míg a matt felvételek és néhány belső tér a római Cinecittà-ban készültek. Az egyik jelenetben a Meteora keleti ortodox kolostoregyüttese is feltűnik, amelyet később a For Your Eyes Only című James Bond-filmben is felhasználtak helyszínként.

Sophia Loren játssza a főszerepet, mint Phaedra, egy szegény görög szivacsbúvár Idra szigetén. Véletlenül talál egy ókori görög szobrot, amely egy delfinen lovagló fiút ábrázol az Égei-tenger fenekén. A mintegy kétezer éve elveszett szobor büszkeséget hoz Idra városának. A műkincsért versengés indul, mely izgalmakat és szerelmet hoz.

Az 1950-es években Idra szigete egy kevéssé ismert szikla volt az Égei-tengeren. Lakosainak többsége halászatból élt, és a régi házakat Hora-ban egy fillérért meg lehetett venni.

Az 1960-as években Mykonos szintén még érintetlen volt a tömegturizmustól. Az egész szigeten összesen kilenc taxi és két busz közlekedett. Az utasszállító hajók nem futottak be a kikötőbe, hanem a tengeren horgonyoztak le, és az utazókat kompokkal szállították a szigetre.

Ez a Görögország - a hitelesség, a szépség és a vendégszeretet - fogadta Sophia Lorent, Elizabeth Taylort, Jackie Kennedyt és tucatnyi más sztárt, akik miatt Hollywood beleszeretett Görögországba, és hozzájárult a görög turizmus modernkori csodájának elindításához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7518198299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása