Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország négy leginkább cunami veszélyeztetett területe

2023. augusztus 18. - kalimeraeger

surf-3214337_1920.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Görögországban négy olyan terület van, amelyet egy erős földrengés után nagy valószínűséggel szökőár érhet - figyelmeztetett nemrégiben egy görög szeizmológus.

Dr. Gerasimos Papadopulos, az UNESCO tudományos partnere elmondta, hogy a négy görögországi partvidék közé tartozik Kréta, a Korinthoszi-öböl, a keleti égei-tengeri Lesvos és Hios szigetek, valamint a Dodekaniszosz vidéke.

Papadopoulos megjegyezte, hogy Görögországban a legmagasabb a szeizmikus aktivitás az egész Földközi-tenger térségében, a híres hellén ív mentén. Az ív a Jón-szigetekről indul, a Peloponnészosztól délre halad át, és Krétától délre tartva Rodosznál ér véget.

Az Athéni Macedón Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy egy erős víz alatti vagy part menti földrengés után szökőár keletkezhet.

A görög tudós a "Safe Thessaloniki" elnevezésű, a polgári védelem új technológiáiról szóló konferencián beszélt, ahol megjegyezte, hogy a mediterrán országok fokozzák együttműködésüket egy szökőár katasztrofális következményeinek megelőzése érdekében.

"Tudományos adatokból tudjuk, hogy a görög ív jelenti a legnagyobb kockázatot a Földközi-tenger egészét érintő cunami kialakulására" - mondta.

"A szökőár nagyon gyorsan terjed, nem »csendesedik« könnyen, és nagy távolságokra érhet el a part menti területeken" - mondta Papadopoulos.

Hozzátette, hogy a második terület Görögországban, ahol "nagyon nagy a cunami kockázata", a Korinthoszi-öböl.

"Szintén nagyon magas a szeizmikus aktivitása, de azzal a különbséggel, hogy ez egy zárt öböl, és még egy nagy cunami sem fenyegetheti a közeli területeket" - számolt be.

A görög szeizmológus szerint a Dodekaniszosz vidékét, valamint Lesvos-t és Hios-t kevésbé fenyegeti szökőárveszély.

A szeizmikus adatok alapján kevésbé valószínű, hogy a Földközi-tenger más országaiból kiinduló cunami elérné Görögországot. Ezzel szemben más országok, például Izrael és Olaszország szisztematikusan felkészülnek egy olyan szökőárra, amely a görög ívről indulhatna.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2418193113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása