Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

6 millió dolláros rekordáron kelt el egy ókori görög érme egy svájci aukción

2023. augusztus 17. - kalimeraeger

6_millios_erme_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Egy ritka ókori görög érme rekordot döntött május elején, amikor 6 millió dollárért kelt el egy svájci árverésen.

Egy magángyűjtő szerezte meg a 2400 éves aranypénzt, amelyet körülbelül i. e. 340 és 25 között vertek. Egy krími ókori görög városból származik. Kivételesen magas ára kiváló minőségének, ritkaságának és a piacon kapható hasonló példányok ritkaságának tulajdonítható.

Az ókori görög érme egy Panticapaeum sztatér példánya, utalva a mai Krímben található ókori görög városra, bár maguk a görögök Taurika (görögül: Ταυρική) néven emlegették a települést.

Az érmét állítólag május 19-én a svájci Numismatica Ars Classica kiállításon adták el egy gazdag magángyűjtőnek. Az aukciósház úgy jellemzi magát, mint "A legszebb ókori érmék háza".

Arturo Russo, a Numismatica Ars Classica társigazgatója így nyilatkozott az eladásról: "Rendkívül elégedett vagyok a Panticapaeum-sztatér eladásának fenomenális eredményével, amelyet a legutóbbi zürichi aukciónkon értünk el. Ez annak a jele, hogy a numizmatika teljes piaca virágzik, és jelenleg különösen igaz ez az ókori pénzek esetében" - tette hozzá.

Az aukción eladott legdrágább ókori érme korábbi rekordját 2020-ban állította fel a három létező "Március idusa" érme egyike, amelyet i. e. 42-ben vertek Julius Caesar meggyilkolása alkalmából. Ezt a Roma Numismatics aukciósház 4,2 millió dollárért adta el.

Az új rekordert i. e. 340-25 körül verhették, előlapján egy tágra nyílt szemű szatír, hátlapján pedig egy lándzsát csőrében tartó griff látható. A görög mitológiából származó, lófülű és farkú emberként ábrázolt pajkos szatír szerepeltetése feltehetően I. Satyrus királyra utal. Ő uralkodott a Krím keleti részén fekvő görög-szkíta Boszporoszi Királyságban, Kr. e. 432 és 389 között.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7218193111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása