Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország a világon a második helyen áll a napenergia termelési potenciál tekintetében

2023. június 02. - kalimeraeger

2021junius_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint Görögország a második helyen áll azon mutató vonatkozásában, amely a világ országainak 2022 végi napenergia-termelési potenciálját tükrözi.

A lista élén Spanyolország áll több mint 19 százalékkal, őt Görögország és Chile követi 17,5, illetve 17 százalékkal, maga mögött hagyva Hollandiát és a korábbi bajnok Ausztráliát, egyenként 15 százalékot meghaladó arányokkal.

Görögország egy helyet javított az előző évi indexhez képest, amikor 13,6 százalékot ért el.

Azóta az ország további 1,4 GW kapacitást telepített, és a jelentés szerint azon kilenc ország közé tartozik, ahol a fotovoltaikus energiaellátás elterjedtsége meghaladja a 10 százalékot, szemben a 2021-es 7 százalékkal. A vonatkozó uniós átlag ma 8,7 százalékon áll, és összességében a világ villamosenergia-szükségletének 6,2 százalékát teszi ki.

Az IEA szakértői úgy vélik, hogy a zöld fellendülési tervek és a jobb szabályozás messze túlszárnyalhatja ezt az iparágat a jelenlegi telepítési trendeken, melyek megfelelnek a Párizsi Klímaegyezménynek.

Görögország az elmúlt években nagy beruházásokat hajtott végre, ami a megújuló energiát illeti, Tilos és Halki szigetei önellátóvá váltak a görög szigetközösségek zöld gazdaság, energiaautonómia, digitális innováció és ökológiai mobilitás modelljévé történő átalakítására irányuló folyamatos erőfeszítések keretében.

2022 októberében fontos mérföldkőhöz érkezett a megújuló energiaforrások felhasználása, amikor a független villamosenergia-átviteli szolgáltató (IPTO) szerint az egész ország történetében először sikerült teljes egészében megújuló energiával működnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8018137748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása