Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újabb zöld projekt

2021. november 12. - kalimeraeger

halki_pb.jpg

Kép: Pixabay

A görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis a múlt héten szuper bejelentést tett.

Útjára indította ugyanis a GR-eco projektet Halki szigetén, mely arra hivatott, hogy zölddé tegye a földdarabkát.

A program a jövőben több szigetet is érint majd, a cél az, hogy a lakók olcsóbban juthassanak elektromos áramhoz, csökkentsék a környezetszennyezést, és hogy fejlesszék az energia és telekommunikációs infrastruktúrát.

Az apró dodekán sziget csupán 6 km-re fekszik Rodosz nyugati partjától. A tömegturizmus itt még nem vetette meg a lábát, tökéletes nyaralóhely azoknak, akik teljes kikapcsolódásra vágynak.

Az előzetes kalkulációk alapján a projektnek köszönhetően Halki évi 180.000-250.000 €-t profitálna, továbbá a zöld energiának hála - vagyis, hogy napenergiával helyettesítenék a jelenleg olajjal működtetett villamosságot - 1800 tonna/évvel csökkenne a szén-dioxid kibocsájtás.

A villamosárak csökkenése mellett új munkahelyek is létrejönnének a szigeten, hiszen a lakosság a helyi hatóságokkal közreműködve állítaná elő a szükséges energiát. „Ez az energiademokrácia modell kell, hogy példát statuáljon minden sziget számára, a lakosok számláinak csökkentése érdekében” – mondta a miniszterelnök.

A nagy cégek máris akcióba léptek: a Görög Közáram Szövetkezet biztosította a napenergia felszerelések költségét, az Akuo Energy és Omexom/Vinci Energies telepítette és helyezte üzembe a berendezéseket, a Citroen és ALD Automotive elektromos járműveket adományozott a szigetnek, melyeket a helyi rendőrség és a partiőrség használhat majd. A Vodafone Görögország pedig 5G-re emelte a szolgáltatását, valamint hozzáférést biztosított a Telemedicine Programhoz, melyen keresztül a sziget lakói hozzáférnek az elektromos egészségügyi szolgáltatásokhoz. A Papastratos dohányvállalat egy elektromos hajóval járult hozzá a projekthez, az Aegean Airlines pedig egy újgenerációs repülőgéppel köti össze a szigetet az ország szárazföldi részével, mégpedig egy olyannal, mely ülésenként 23%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki, az ugyanilyen típusú elődjéhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr916751858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása