Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Íme Görögország első saját energiával működő szigete

2021. március 30. - kalimeraeger

tilos_2_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A csodaszép Tilos az egész mediterrán vidék első szigete, mely teljes egészében az itt termelt energiából táplálkozik, köszönhetően a közelmúltban véghez vitt fejlesztéseknek

A mindössze 500 lakossal bíró cseppnyi sziget évente körülbelül 13000 turistát lát vendégül, és az első volt, ami elnyerte a Horizon 2020 nevű EU-s program támogatását.

A projekt fő célja az volt, hogy megalkossák Görögország első hibrid erőművét, mely saját szél- és napenergiájával töltött generátorokat állít elő, melyeket később elemekké alakítanak. A terv sikerült, Tilos már teljes mértékben a saját energiájára támaszkodik.

“Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk” – mondta a sziget polgármestere, Maria Kamma-Aliferi. “A mi sikerünk példa a többi görög sziget számára is.”

Tilos egészen eddig a közeli Kos áramkörére csatlakozott, és nagyon gyakoriak voltak az áramkimaradások, mely nemcsak bosszantó volt, de komoly károkat is okozott az infrastruktúrában és a turisztikai szektorban. Az új rendszernek köszönhetően azonban ez már nem probléma többé.

“Megépítettünk egy töltőállomást az elektromos autók számára, mely ingyenesen használható. A napenergia egy részét pedig közterületek és középületek megvilágítására is használjuk” – folytatta a polgármester.

Sőt, mi több, Tilos már olyan pozícióba került, hogy felesleges energiáját eladásra kínálja. A sziget egyébként 2006 óta a Natura 2000 tagja. A lakók örülnek a változásoknak, de persze nagyon vigyáznak rá, hogy csak olyan újítások történjenek szeretett szigetükön, mely óvja a természetet és nincs hatással a kultúrájukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2416485150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása