Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A csodaszép Neda-szurdokot védelem alá veszik

2023. április 14. - kalimeraeger

neda_w.jpg

Kép: Wikipedia

A Peloponnészosz délnyugati részén, az Iliát és Messiniát elválasztó szurdokot tájképe és természeti formációi miatt védett területté nyilvánítják.

Giorgos Amyras miniszterhelyettes aláírja azt a határozatot, amely meghatározza a Stomio és Fygalia, valamint Platania települések közötti terület védelmi feltételeit. Ez pedig magába foglalja a szurdok egy szakaszát, a Stomio-barlangot és a Neda-vízesést.

„A Neda egy gyönyörű, de egyben törékeny természetes ökoszisztéma Peloponnészosz vidékén. Már régen védelem alá kellett volna helyezni. Elkezdtük a szurdok geomorfológiáját befolyásoló területek környezeti helyreállítását, eltakarítjuk a szemetet, és az ökoszisztéma fenntartható kezelésére helyezzük a hangsúlyt” – mondta Amyras.

A szurdokon át vezető túra érintetlen természeti környezetben ejthető meg, platánfák és tölgyek vad növényzete borítja. A szűk sziklás átjárók, lenyűgöző tavak, vízesések és barlangok további bájt kölcsönöznek ennek az egyedülálló természeti tájnak.

A szurdok számos pontján lehetséges a bejutás, attól függően, hogy milyen hosszú távot kívánunk megtenni. A legnépszerűbb a Figalia-hídnál kezdődik, Platania falu közelében. Bizonyos szakaszokon elkerülhetetlen a vízben gyaloglás, esetenként az úszás. Máshelyütt kötelek használata szükséges, hogy a folyó egyik oldaláról átjuthassunk a másikra.

A szoroson való átkelés tehát nem olyan egyszerű, előzetes tervezést és rendkívüli körültekintést igényel, azonban mindenképpen megéri. A szurdokon való átkelésre a legjobb idő a nyár vége és a kora ősz, amikor kevesebb a víz, és könnyebb a folyóban sétálni vagy egy kicsit úszni a mélyebb részeken.

A szurdokon áthaladó Neda folyó 31 km hosszú és a Jón-tenger egyik öblébe, a Kyparissia-öbölbe ömlik, Giannitsohori falu közelében.

Egyedülálló abban az értelemben, hogy ez az egyetlen folyó Görögországban, amelynek női neve van.

Nevét Neda nimfáról, a gyermek Zeusz egyik ápolójáról kapta. A messeniai beszámoló szerint Neda egy másik nimfával, Ithoméval együtt felnevelte és megfürdette a csecsemő Zeuszt, miután a küreták ellopták az apja által fenyegetett veszély elől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2218102572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása