Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög miniszterelnök elnézést kért a vonatszerencsétlenségért

2023. március 05. - kalimeraeger

kyriakos-mitsotakis-_1_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Kyriakos Mitsotakis vasárnap közösségi oldalán kért elnézést a kedd este történt vonatbalesetért, mely legalább 57 halálos áldozatot követelt.

Mitsotakis, aki áprilisban újraindul a miniszterelnökségért, egész kormánya, és az őt hatalmon megelőzők nevében is kifejezte sajnálatát. Elmondta, hogy a mai modern Görögországban felfoghatatlan, hogy haladhat két vonat ugyanazon a sínen, egymással szemben.

„Nem tudunk és nem is akarunk az emberi mulasztás ténye mögé bújni. Ha a digitális ellenőrző rendszer befejezésre került volna, ez a baleset virtuálisan lehetetlen lett volna, hogy megtörténjen. Az, hogy ez az elkövetkezendő hónapokban működésbe lép, az nem kifogás. Ellenkezőleg. Még inkább nagyobb fájdalom ez nekem, hogy nem készültünk el vele, mielőtt ez a tragédia megtörtént” – írta Facebook oldalára.

A miniszterelnök megesküdött, hogy az igazságszolgáltatás gyors nyomozással megtalálja a tragédiáért felelősöket. Ugyanakkor ő maga pedig az Európai Bizottságnál és a tagállamoknál jár utána, hogyan tudnának modern vasúthálózatot kiépíteni Hellászban. Ezen felül minden pártot arra kér, hogy járuljanak hozzá egy speciális bizottság felállításához, amely megvizsgálja, mi történt a görög vasúthálózattal az elmúlt 20 évben, így gyorsan láthatóak lennének a legégetőbb feladatok.

Mitsotakis ezen kívül elmondta, hogy ez a vonatbaleset demonstrálja, hogy mi a baj Görögországgal.

„Mindannyian tudjuk, hogy a sínek az országban nagyon rossz állapotban vannak. Talán extrém metafórái egy olyan Görögországnak, amivé váltunk, és amit mindannyian magunk mögött akarunk hagyni. Tudom, sokan emlékeznek még egy elődöm szavaira: »Ez Görögország.« De nem, nem csak ez. Van egy másik Görögország, amely reményt, hitet és erőt ad nekünk” – mondta a miniszterelnök.

Ezen kívül kitért a tűzoltók, a mentők, az orvosok és a kórházi dolgozók, a rendőrök, valamint a DNS-alapú azonosítást végzők áldozatos munkájára.

„Egy reményteljesebb Görögország arcát mutatták meg azok az utasok, akik társaikat mentették saját életük kockáztatásával. Azok a görögök, akik siettek vért adni. De a fiatal gyerekek is, akik csendben, békében gyújtottak gyertyát az áldozatokért” – írta Mitsotakis.

„Személyesen a politika útján azon vagyok, hogy ezt a »rossz országot«, ezt az öreg Görögországot, amely megbántott minket, megváltoztassam. Ez minden napom törekvése. Vannak napok, amikor sikerrel járok, vannak, amikor nem. De tudom, hogy mennyivel jobbá tudjuk tenni, ha félresöpörjük a múlt maradványait, amelyek visszatartanak minket. Ez az a Görögország, amelyet megérdemlünk és amiért én továbbra is harcolni fogok” – zárta gondolatait a miniszterelnök.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8318064630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása