Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

2022. december 21. - kalimeraeger

sajttorta_pb.jpg

Kép: Pixabay

...hogy a világ első sajttortáját ókori görög atlétáknak szolgálták fel?

A sajttorta bolygónk egyik legismertebb és legnépszerűbb desszertje. Az ember azt gondolná, hogy francia, esetleg olasz gyökerei vannak.

De mint oly sok minden más, ez is Görögországból származik. Kutatók szerint az eredeti sütit Samos szigetén készítették, ahol régészek sajttorta sütőformára bukkantak, melyek Kr. e. 2000-ben lehettek használatosak.

Bizonyítékok szolgálnak rá, hogy a Kr. e. 776-ban megrendezett első olimpiai játékokon az atlétáknak sajttortát szolgáltak fel, mert úgy tartották, hogy ez az étel igazi üzemanyagként szolgál. De már az akkori esküvők nélkülözhetetlen desszertje is volt.

Az akkori recept nem sokban különbözik a maitól. Az ókorban lisztből, búzából, mézből és krémesebb sajtból állították elő. A legrégebbi írásos útmutató Kr. u. 230-ból származik és Athenaeus nevéhez köthető, de természetesen már jóval korábbra nyúlik vissza a sajttorta elkészítésének hagyománya.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4218007656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása