Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hellász különleges deltája

2022. november 11. - kalimeraeger

A Közép-Görögországban található Mornos folyót körülölelő lápos vidék egy mesebeli, de sajnos veszélyeztetett élővilágnak ad otthont.

Mióta a hegyvidéki Fokidában megépítették a Mornos gátját, azóta a korábban gyakran áradó folyó most szép lassan csörgedezik. Így amellett, hogy Athén szomját oltja, mára a környező kis falvak is élvezik a közelségét. A deltájánál elhelyezkedő települések, mint Dorida-Malamata, Agios Polikarpos, Managouli és kicsit feljebb Kastraki élete teljesen összefonódott a Mornos-szal.

A folyó a Korinthoszi-öböl legnagyobb deltáját formálja. Ennek közepén helyezkedik el Managouli falvacskája.

A Mornos tölcsértorkolat-Malamata a Natura 2000-hez tartozó védett terület. Az öböl az egyik legfontosabb állomása a költöző madaraknak. Belőlük több ezer itt pihen meg vándorlás közben. Eddig összesen 189 féle fajt figyeltek meg erre, van, amelyik állandó lakos, de sokan az időről-időre visszatérők táborát erősítik.

A Görögországban fellelhető kétféle sakálfaj közül itt él az egyik. Ők is a védett, és sajnos veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak. A Mornos vizében hét különféle állatfaj él, köztük a kicsi zournas hal, amely szintén veszélyeztetett, és a világon egyedül Közép-Görögországban és Albánia nyugati partjainál fedezhető fel.

A Mornos felett átívelő 5 lyukú hidat 1939-ben építették, összeköti Aitoloakarnania és Fokida közigazgatási területeket, melyek között a folyó a határvonal.

A völgyben sétálva juthatunk el Malamata falvacskájába, innen az út továbbvezet Agios Polikarpos-ba, és elér Managouliba. Az itt található talaj nagyon termékeny. Egy keskeny út köti össze a települést a földekkel. A bimbózó lóheréken és gazdag termővidéken át Koutsoukiában lyukadhatunk ki, mely egy sziklás, partmenti falu csupán néhány házzal. Az öblön keresztül látni a Peloponnészoszi-félszigetet.

Visszatérve a főútra egy kis kerülővel érinthetjük azt a kis dombot, amelyen a Panagia Faneromeni templom áll. A part felé fordulva és arra haladva Hiliadou következik. Itt egy kis kikötő őrzi a halászhajókat és egy 1,2 km hosszú, homokos partszakasz gondoskodik a vakáció teljességéről. A delta végénél, a part mellett helyezkedik el a gyönyörű Parathalasso-lagúna.

Egy kicsit magasabban fekszik Kastraki falva, mely csodaszép kilátással bír a Korinthoszi-öbölre és a Peloponnészosz hegyeire.

Videó: Youtube - AtlasVisual

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1917976486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása