Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

104. rész

2022. szeptember 07. - kalimeraeger

tolgy_pb.jpg

Kép: Pixabay

...hogy milyen szerepet játszottak a tölgyfák az ókori Görögországban?

A görög mitológiában a tölgyeket a főistennek, Zeusznak szentelték. Ipiroszban, Dodonában, Zeusz jóshelyén egy ilyen szentelt fa volt a terület központja, a papok pedig ezen növény leveleinek susogásából fejtették meg az istenek üzeneteit.

A tölgyfa volt a leggyakoribb és legelterjedtebb az ókori görög tájakon. Sőt, az ókori hellén tölgy szó magát a fát, mint növényt is jelentette.

Két fajtája, melyet ezen a vidéken megtalálhatunk, az örökzöld magyaltölgy és a lombhullató Tabor-hegyi tölgy. Mindkettő igen különböző is lehet méretét tekintve. A faanyagáért és ősszel érett makkjáért tartották értékesnek, valamint a Tabor-hegyi tölgyek csersavját is kinyerték. Ez az anyag nélkülözhetetlen volt a bőrtárgyak színezéséhez.

Úgy tartják, hogy a primitív, arkádiai törzsek makkon éltek. A makkot a klasszikus korban csak éhínség idején fogyasztották, általánosságban állati eledelként használták fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3217926379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása