Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ezért se szemetelj!

2022. május 06. - kalimeraeger

szemet_4_pb.jpg

Kép: Pixabay

Egy elpusztult csőrös bálna vetődött partra Rodoszon hétfőn - számoltak be róla a helyi hatóságok.

Az állat halálát a gyomrában talált 15 kg műanyag okozta. A törmelék közt halászhálót, csomagolóanyagokat, zacskókat, műanyag poharakat, kötelet és halászhálót is találtak.

Anastasia Komninou, a Thessalonikiben található Aristotelis Egyetem állatorvosi karának professzora - aki a boncolást végezte - elmondta, hogy az eset sajnos egyáltalán nem ritka, egyre több bálna halálát okozza az, hogy nem tud táplálkozni a gyomrában felgyülemlett műanyag miatt, melyet az emberek hajigálnak szét a parton vagy szórnak bele egyenesen a tengerbe.

A lenyelés azonban csak az egyik probléma, ami ezekkel az állatokkal történhet. Sok élőlény pusztul el amiatt, hogy belegabalyodik a hulladékba és megfullad, de az is nagy gondot jelent, hogy a lebegő anyagokkal nem őshonos állatok is érkeznek a vízben, ami veszélyezteti a tengeri biodiverzitást. Évente közel 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba és a tengerekbe, ezzel a tengeri hulladék 80%-át alkotva.

"A műanyaghulladék ma már globális problémát jelent a tengeri élőlények számára" - mondta Georgios Amyras környezetvédelmi és energiaügyi miniszterhelyettes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3917825363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása