Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

91. rész

2021. szeptember 08. - kalimeraeger

micromeria_acropolitana_gr.jpg

Kép: Twitter

... hogy van egy virág, amely csak az athéni Akropoliszon nő?

A görög főváros fő látványosságának sziklás mélyedéseit egy különleges növény tarkítja, mely pompás rózsaszín virággal rendelkezik, és a Micromeria Acropolitana névre hallgat.

A növény termetéből adódóan (5-30 cm) könnyű elsétálni mellette anélkül, hogy észrevennénk.

Pedig kár így tenni, ugyanis a Micromeria Acropolitana nagyon különleges, kizárólag a fellegvár magaslatán található meg. Minden évben májustól júniusig virágzik, ekkora rózsaszínbe borítja a környezetét.

1906-ben fedezte fel két francia botanikus, Rene C.J.E. Maire és Marcel G.C. Petitmengin, de nemsokra rá úgy tűnt, hogy a növény teljesen kihalt. Ám 100 évvel később, 2006-ban újra felbukkant az Akropoliszon. 1981-ben, mikor még úgy gondolták, hogy teljesen eltűnt a Föld színéről, belevették a görög állam hivatalos, védett növényekről szóló katalógusába.

2006-ban a görög biológus, Grigoris Tsounis volt, aki felfedezte, hogy a növény ismét gazdagítja a fellegvár félreeső lankáit. Fiával akkor mintegy 200 példányt számoltak össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4716683156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása