Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Egy több ezer éves olajfa is áldozatul esett a tűzvésznek

2021. augusztus 12. - kalimeraeger

olajfa_2500_apostolus_papagiotou.jpg

Kép: Twitter - Apostolis Panagiotou

A több, mint egy hete tomboló lángok martalékává vált egy ókori növény is.

A kb. 2500 esztendős fa a múlt héten lelte halálát abban a hatalmas mértéket öltött természeti katasztrófában, amiben Görögországnak eddig még nem volt része. Az Evia szigetén, a Rovia ligetben élt fa a táj egyik szimbóluma volt, olyannyira, hogy már az ókori földrajztudós és filozófus, Strabo is megemlékezett róla írásaiban.

A növény olyan vastag törzzsel rendelkezett, hogy egyidőben akár tíz ember is kényelmesen elücsöröghetett rajta. A fa egészen az utolsó napjáig ontotta magából a termést. A pusztításról szóló kép gyorsan bejárta a világot.

Evia északi részének polgármestere szomorúan nyilatkozta: „A gyermekeink sosem látják majd az itteni környezetet, a földünket olyannak, amilyennek mi láttuk.”

Az előrejelzések szerint több évtized kell majd ahhoz, hogy visszaálljon majd az eredeti állapot.

Ha megteheted, kérünk, segíts otthon nélkül maradt Honfitársainknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr616657398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása