Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Földrengés után víz alá került egy tengerpart Közép-Görögországban

2023. június 23. - kalimeraeger

evia_foldrenges_20230609.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Különleges dolog történt június közepén, amikor is egy 4,8-es erősségű földrengés következtében, mely Görögország középső részét sújtotta, egy észak-eviai strandszakasz víz alá került.

A diavlosnews.gr helyi honlap által közzétett fotók és videók szerint a földmozgás következtében a Jalta falu közelében fekvő Myrlos strand egy része megsüllyedt. Észak-Evia a kelet-fthiotidai Atalanti várossal szemben fekszik, ahol a földrengés bekövetkezett.

A helyi polgármester megerősítette, hogy a strandot erősen sújtotta a földrengés.

Annak ellenére, hogy az embereket biztosították arról, hogy a kelet-fthiotidai Atalantit megrázó 4,8-es Richter erősségű földrengésnek nincs köze az Atalanti-réshez - az Eviai-öbölben található nagy aktív törésszakaszhoz -, a város lakói továbbra is nyugtalanok maradtak, sokan elhagyták otthonukat, sőt, néhányan a tengerpartra mentek, mert erős utórengések lehetőségétől tartottak.

Efthymios Lekkas, a görög földrengések megfigyelésével és a földrengések elleni védelmével foglalkozó szervezet (OASP) elnöke arra kérte a helyi lakosokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, ne közelítsék meg a régi házakat, de azokat a területeket sem, ahol fennáll a földcsuszamlás veszélye.

"A környéken lakóknak nem kell megijedniük, először is azért, mert házaikat a szeizmikus kockázatokkal számolva építették. Másodszor pedig ez nem az Atalanti-rés volt, ami megnyugtató" - mondta Vasilis Karastathis, az Athéni Nemzeti Obszervatórium (NOA) Geodinamikai Intézetének kutatási igazgatója az ERT állami műsorszolgáltatónak.

Az intézet szerint a délután 3 óra 33 perces rengés epicentruma 13 kilométerre, délnyugatra volt Atalanti városától, a fókuszmélység pedig 6 kilométer volt. A rengést Athénban is érezni lehetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6718152288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása