Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Petíció a British Múzeumnak

2021. június 30. - kalimeraeger

a_karpathosi_holgy_gr.jpeg

Ezúttal nem a már sokat tárgyalt Parthenon műemlékeiről van szó, hanem a Karpathos-i hölgyről, mely szintén hosszú ideje, több, mint egy évszázada Londonban van.

Az online petíció készítői várják a lelkes támogatókat, akik aláírásukkal segítik a kezdeményezésüket.

Az említett szobor körülbelül 6000 éves és Karpathos szigetéről származik. A brit kalandor, Theodore Bent talált rá 1885-ben, haza is vitte magával, ahol eladta a British Múzeumnak. Azóta ez az intézmény legidősebb szobra.

130 éven át, egészen 2014-ig ez a műtárgy a kiállítás állandó tagja volt, ahonnan nem mozdították el. Hét évvel ezelőtt azonban egy sikeres BBC rádiósorozat a Karpathos-i hölgyre irányította a reflektorfényt, és hirtelen emberek tömege akarta közelebbről is szemügyre venni ezt a több ezer éves kincset.

A múzeum egy azonos nevű kiállítás sorozatba kezdett, melynek során a szobrot világkörüli útra indították. Az első állomás Tajvan volt, 2015-ben Japánban járt, 2016-ban egészen Ausztráliáig jutott. 2017-ben visszatért Ázsiába, Pekingbe és Shanghajba. 2018-ban Európa következett, Franciaország, majd 2019-ben szintén Ázsia, ezúttal Hong Kong. A sok évnyi utazás alatt a szobor egyszer sem tért vissza szülőföldjére, Görögországba.

A petíció a két fél, a Görög Kulturális Minisztérium és a British Múzeum tárgyalását szorgalmazná, melynek során a felek megegyezhetnének a kincs hazaszállításáról, ahol a méltó helye lenne.

A petíciót IDE KATTINTVA tudjátok aláírni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5816608888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása