Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Szigorú intézkedések veszik kezdetüket Görögországban

2020. november 02. - kalimeraeger

gorog_maszk_2.jpg

Sajnos egyre csak emelkedik a fertőzöttek száma.

A részleges lezárás szerint bezárják a bárokat és az éttermeket, kötelezővé teszik a maszk használatát, illetve éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe. Az új szabályok kedd hajnal 6 órától érvényesek. Az egy hónapra vonatkozó változásokat Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök hozta nyilvánosságra szombaton. Eszerint az országot két zónára osztják, az elsőben a nagy fertőzöttszámú területek, míg a másodikban a kevesebb beteget magába foglaló régiók szerepelnek.

„Sajnos a koronavírus tudja, hogyan használja ki pár ember hanyagságát, amit oly sokan, nagy erőfeszítésekkel próbálnak kivédeni. Az időjárás azonban szövetségesünk lesz, hiszen egyre több időt töltünk majd bent. De most kell cselekednünk. Mert az intenzív osztályok összeroppannak a terhelés alatt. Most. Amikor megvan rá a képességünk és kapacitásunk, hogy nyomon kövessük az eseteket”- mondta a miniszterelnök.

A kijárási tilalom az egész országra érvénybe lép éjfél és hajnali 5 óra között, a maszkot pedig minden közterületen viselni kell. Az utazás azonban nem tiltott a régiók között, mint az első hullám idején volt.

A görög kormány az is bejelentette, hogy Thessalonikit, valamit Serres-t kedd reggeltől lezárják, hogy gátat szabjanak a vírus további terjedésének.

Stelios Petsas kormányszóvívő elmondta, hogy a döntésre azért van szükség, mert a településeken egyre nő a betegek száma, a hétvégén már 1300 új fertőzött volt.

Az egészségügyi miniszter, Vasilis Kikilias hétfőn Thessalonikiben elmondta: “A járvány nagyon gyorsan terjed a városban.” Hangsúlyozta, hogy akik nem tartják be a szabályokat, sok ember életét veszélyeztetik. “Megértem a feszültséget és a kimerültséget, amit sokan éreznek, de a közegészség mindenek felett áll” – tette hozzá.

Újra életbe lép az SMS rendszer, ami szerint szöveges üzenetben kell jelezni a lakhely elhagyását. A bárok, éttermek, mozik, múzeumok, konditermek és színházak bezárásra kerülnek, egyedül az iskolák, bankok és élelmiszerboltok maradnak nyitva.

A város kórházaiban az intenzív osztályok telítettsége 10-ről 60%-ra nőtt egy héten belül, és felmerült a veszélye, hogy egy idő után a covid fertőzötteket Athénba kell irányítani, ahol azonban szintén hasonló a sürgősségi osztály kapacitása.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4816270066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása