Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Szokatlanul népszerű a mediterrán vidék ebben az évben

2020. szeptember 16. - kalimeraeger

teknos_gr.jpg

Kép: Greekreporter

Természetesen nem titok, hogy rengeteg utazni vágyó favoritja ez a térség, most azonban nem róluk, hanem a álcserepes teknősökről van szó.

Idén ugyanis igen nagy számban fészkelnek errefelé, ahogy arról az Archelon, a Tengeri Teknősök Védelmi Szövetsége beszámolt. Ahogy megvizsgálták a szokásos 75 km-es partszakaszt, ahol a teknősök fészket szoktak rakni, nagyon megörültek, hiszen a tavalyi 5400-as számhoz képest idén 6500 példányt találtak. Az emelkedő tendencia pedig nemcsak Görögországra, hanem az egész mediterrán régióra igaz. A szakértők szerint ez leginkább a Földközi-tengeren bekövetkezett környezeti változásoknak, az ottani közlekedés szüneteltetésének és ritkításának köszönhető.

Sajnos a tojások száma még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a populáció száma emelkedni fog, hiszen a kikelés után a kis teknősökre nagyon nagy és veszélyes út vár, amíg elérnek a tengerig.

Az egyik ilyen rizikót a ragadozók jelentik, melyek zsákmányul ejthetik az újszülötteket, de még nagyobb kárt okoznak az emberek, mégpedig a fényszennyezés miatt. A kis példányoknak ugyanis a Hold fénye mutatná az utat a tengerig, a sok egyéb fényforrás azonban megtévesztheti őket, és a víztől egyre távolabb kerülnek, ami aztán a halálukhoz vezet.

Éppen ezért az Archelon megkérte a fészkek közelében élő lakókat, hogy augusztustól szeptemberig oltsák el a lámpáikat este 11 után, ezzel segítve a faj gyarapodását.

A legtöbb költőhelyet egyébként Zakinthoson tartják számon, de sok található Krétán is.

Az álcserepes teknősök a világ nagyon sok tengerében megtalálhatóak, mégis veszélyeztettek. Ennek oka a vizek egyre emelkedő hőmérséklete, a különböző emberi tevékenységek, mint például a fény-, és a környezetszennyezés, illetve a teknősökre veszélyes fajok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3016203420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása