Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Imádnivaló medvebocsot mentettek meg a helyiek Görögországban

2024. május 23. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Egy három hónapos medvebocsot mentett meg egy helyi házaspár az észak-görögországi Kozani közelében, miután elválasztották az anyjától.

A kis medve Pavlos és Martha kertjében talált menedéket, akik ideiglenes szállásadójává váltak, mielőtt értesítették a Kozani Erdészeti Szolgálatot és az „Arcturos” nonprofit szervezetet, amely a vadon élő állatok és a természetes élőhelyek védelmére összpontosít.

A szakemberek megnyugtatták a rémült kölyköt, adtak neki némi élelmet és vizet, majd elkezdték keresni az anyját egy erdős területen, közel ahhoz a helyszínhez, ahol megtalálták.

A kölyköt egy rögtönzött építményben helyezték el, ahonnan nem tudott kiszabadulni, de az anyának könnyű dolga lett volna kihozni onnan. Sajnos ez nem történt meg, ezért az „Arctouros” másnap reggel újra felvette a medvét, és a vadon élő állatok visszatelepítési központjába vitte, ahol eltölt majd egy kis időt, mielőtt megpróbálják visszaengedni a vadonba.

2023 májusában egy Thomas nevű elárvult medvét engedtek vissza a vadonba, akit egy évvel korábban találtak, amint egyedül kóborol az észak-görögországi Florina területén. A vadon élő állat visszatelepítését önkéntesek és állatorvosok gondosan megtervezték. Miután a szükséges állatorvosi vizsgálatokhoz elaltatták, jeladó nyakörvet szereltek rá, és a Vitsi-hegy egyik erdőterületére vitték. A ketrec ajtaja kinyílt, és Thomas elrohant a szabad életbe, az erdőbe.

Görögországban jelenleg mintegy 450 barnamedve él. E medvék többsége Észak-Görögország hegyvidéki régióiban lelhető fel, beleértve a Pindos-t és a Rodope-hegységet.

A görögországi medvepopuláció az elmúlt években számos kihívással nézett szembe, többek között az élőhely elvesztésével, az orvvadászattal és az emberekkel való konfliktusokkal. A görög kormány és számos nem kormányzati szervezet, köztük az Arcturos azonban különböző természetvédelmi intézkedéseket hajtott végre a faj védelme és e kihívások enyhítése érdekében. Ezek közé tartoznak a kijelölt védett területek, mint például a Pindos Nemzeti Park, illetve a méhcsaládok elektromos kerítéssel történő körbevétele a helyi méhészekkel való konfliktusok csökkentése érdekében.

2023 márciusában egy másik medve került a címlapokra Görögországban, amikor látták, amint mézzel lakmározik és méhkaptárakat pusztít. A pajkos medve állítólag 40 kg mézet evett meg. A termetes állatot váratlanul rögzítették az automatikus kamerák, amelyeket a „Kallisto” környezetvédelmi csoport tagjai állítottak fel. A csoportot a helyi lakosok figyelmeztették az élőlény által Goumenissa tágabb térségében okozott pusztításra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7618411193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása