Kép: Pixabay
A hosszú élet titka számos összetevőből áll, óriási szakirodalommal bír, s különféle nézeteket ütköztet egymással.
Sotiris Tsiodras görög tudós szerint a mediterrán étkezés ennek az egyik sarokköve. Köztudott ugyanis, hogy a görögök rendkívül egészségesen táplálkoznak, alapanyagaikban és azok elkészítési módjában is példamutatók.
Sotiris Tsiodras tudós, aki a koronavírus időszak alatt szaktudását felhasználva szóvivőként informálta a lakosságot az aktuális helyzetről és tudnivalókról, a nehéz időszakban még inkább felhívta a figyelmet a mediterrán étkezés előnyeire. Elmondta, hogy a hagyományos mediterrán étrend rengeteg vizet, zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, kevés vörös húst tartalmaz, mindezeket megfelelő arányban. Természetesen nem szabad elfeledkezni a halról és tenger gyümölcseiről, babról, hüvelyes növényekről és az olívaolajról sem.
Amiket viszont redukálni vagy kerülni érdemes, az a cukor, a só és az ezeket tartalmazó élelmiszerek.
A fentebbiek mellett nagyon fontos, hogy a szükséges testmozgás is része legyen a napjainknak.