Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ez lehet a megoldás a szemét-kérdésre?

2020. május 14. - kalimeraeger

tenger_szemet_2.jpg

Kép: Pixabay

Görög és angol tudósok egy csoportja új technikát fejlesztett ki a tengerben úszó műanyagdarabok lokalizálására – méghozzá műholdat alkalmazva. Az új módszer az Európai Űrügynökséghez kötődik, és a Sentinel2 nevű műholdról befutó vizuális adatokon alapszik, ezeknek köszönhetően megelőzhető, illetve visszafordítható a tenger szennyezése.

A tudósok elmondása szerint ez a technika képes különbséget tenni a műanyag és a vízben előforduló élőlények, mint például a hínár között.

A tengerbe dobott nagyobb műanyagokkal két dolog történhet: vagy lebegnek a felszínen vagy pedig elsüllyednek. Amennyiben nem távolítják el őket időben, súlyos károkat okozhatnak az élővilágban (az állatok belegabalyodhatnak, esetleg lenyelhetik őket). Az azonban idővel elkerülhetetlen, hogy a szemét feldarabolódjon és mikroműanyagra essen szét.

A módszer még további fejlesztésekre szorul, de a tudósok nagyon jó nyomon járnak, további kísérleteket tesznek a műanyagok biztosabb beazonosítására, illetve a már az élővilágba vegyült szemét felkutatására. Eddig a kapott adatok alapján műanyagnak vélt tárgyak az esetek 86%-ában bizonyosságot nyertek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2415692740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása